Helsinki 2

Annonse


Fremtiden ligger i Helsinki

Helsinki 2– Tenk deg muligheten; Du skal følge en dame hjem her i den finske hovedstaden. Det er halvmørkt og du får ikke med deg verken navn eller adressen når du forlater stedet på morgenen.

Det er ikke så farlig, for du kan oppsøke stedet på Internett. Ved hjelp av tredimensjonale kart og interaktivitet kan du se stedet du besøkte natta før. Ved et museklikk eller to på leiligheten vil du få frem navnet på damen, adressen, samt telefonnummeret. Glimrende, ikke sant?

Ingen fremtidsvisjon
Den overstående hendelsen er ikke tatt ut av noen fremtidsberetning av George Orwell, Arthur C. Clarke eller Nicholas Negroponte. Dette er nåtiden som finnene ser den:

Risto Linturi er overentusiastisk og litt latterfull når han presenterer Helsinki 2000. Han er en av gründerne og hovedpersonene bak det virtuelle nettprosjektet. Til daglig er han teknologidirektør for multimediaprodukter i Helsinki Telephone Company.

Annonse
Teknikken gjør det mulig
– Det finske svaret på Datatilsynet ville sikkert ha reagert negativt dersom det går an å spore opp personer på den måten jeg har beskrevet, men teknikken som er innbakt i Helsinki 2000-prosjektet på nett gjør det i hvert fall mulig.

– Til nå har vi lagt inn mellom 500 og 1000 navn, adresser, telefonnumre og mail-adresser på statlige og kommunale etater. Likeså har vi lagt inn lignende opplysninger på skoler, universiteter og biblioteker, sier Risto Linturi.

Forenkler hverdagen
Etterhvert vil Risto Linturi “fylle opp” den virtuelle nettbyen med bedrifter, banker og privatadresser for de som ønsker det. Foruten felles servicetjenester vil trafikkavvikling for taxi, busser, trikker og tog være det viktigste på kort sikt.

– For publikum innebærer dette en formidabel forenkling i hverdagen. Ved hjelp av Internett skal du i fremtiden kunne for eksempel følge busser på skjermen mens de kjører ute i gata. Bussene vil bli utrustet med GPS-sendere som gjør dette mulig. På den måten kan du lettere planlegge når du må oppsøke bussholdeplassen for å rekke jobben eller en avtale i tide, sier Risto Linturi.

Stor interesse
Han sier at næringslivet, spesielt bankene, Nokia og de mange teleoperatørene har vist enorm interesse for prosjektet og har støttet det økonomisk. Finnene er dermed på god vei til å klare noe som kun fremtidsfilosofer og science fiction-forfattere har trodd på.

Flere av verdens største storbyaviser har allerede rapportert hjem om utviklingen i den finske nettbyen. Helsinki 2000-prosjektet har fått mange henvendelser fra Australia, Asia og USA hvor folk tilbyr sin arbeidskraft til prosjektet.

Koster lite – gir mye
– Husk at Finland siden 1994 har vært ledende når det gjelder teleliberalisering og bruk av nye kommunikasjonsformer til folkets beste. Dette kombinert med svært høy bruk av Internett og mobiltelefoni gjør at det naturlig at Helsinki var først ute i verden med denne type reell nettby.

– Billige telefontjenester med svært høy båndbredde gjør at vi klarer å få mye ut av en slik interaktiv nettby. I løpet av kort tid vil enkelte finske storbanker ta i bruk video-on-demand teknologi (video på bestilling) som gjør at kundene kan snakke og se kundebehandleren hjemmefra eller hvor de nå enn befinner seg, sier Linturi.

Surfing skjer lokalt
Finnene har innsett at 80 prosent av surfingen og kommunikasjonen på Internett skjer lokalt eller regionalt. Derfor har de satt inn enorme ressurser på å bygge ut båndbredden på telenettet i de største finske byene.

– Helsinki 2000-prosjektet, Helsinki Telephone Company og myndighetene tar sikte på at hele 50 prosent av husholdningene i den fiske hovedstaden skal ha videotelefoni innen år 2005. Dette gjør at vi kommer til å få en oppblomstring av svært så lokale og private “fjernsynsstasjoner”. Finner er som kjent svært interessert i skisport. Under et langrensløp vil internettabonnenter selv kunne plukke ut hvilke kameraer de vil følge med på. Vi driver uttesting av dette nå, sier Linturi.

Dersom du vil vite mer om Helsinki 2000-prosjektet oppfordrer Telecom Revy til å besøke nettsiden:

http://www.helsinkiarena2000.fi

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse