Annonse


Unisource blir konsern

Det er Wall Street Journal som forteller at Unisource-medlemmene i løpet av onsdag kommer til å annonsere at de tre medlemmene skal slå sammen sin internasjonale virksomhet og sine internasjonale telenett.

Resultatet blir en ny, internasjonal telegigant med anslått omsetning på 2,5 milliarder dollar (15 milliarder kroner).

Mener alvor
Unisource består av nedernlandske Koninklijke Nederland PTT, Telia AB i Sverige og sveitsisk Telecom. Alliansen har hittil gjerne vært omtalt som en løs og uforpliktende organisasjon, noe som ble understreket da spanske Telefonica for noen uker siden sviktet Unisource til fordel for Concert.

Nå er det tydelig at Unisource-medlemmene en gang for alle ønsker å fortelle at de mener alvor når de sier at de vil konkurrere med Concert og Global One.

Annonse


Pengesekk
Det er den internasjonale trafikken som skal være fokus for Unisource, noe som ikke burde overraske noen: De store, multinasjonale konsernene står for i underkant av 20 prosent av omsetningen til verdens teleselskaper.

Men 33 prosent av overskuddet kommer fra de samme store selskapene. Dette er et marked som Unisource helst ikke vil gi fra seg til sine to store konkurrenter. Særlig Concert har vist seg meget sterk den siste tiden, etter at fusjonsplanene mellom BT og MCI ble offentliggjort og etter at Telefonica bestemte seg for å svikte Unisource til fordel for Concert.

AT&T?
Spørsmålet er hva AT&T kommer til å gjøre. Foreløpig opererer Unisource og AT&T i et slags løst partnerskap – enda løsere enn ”gamle” Unisource. Men Unisource trenger globale telelinjer og global markedskraft for å overleve. Hvis dette skal lykkes, må derfor AT&T også gå inn med sitt internasjonale nettverk i det nye selskapet.

Annonse