Annonse


Intel skapte børssjokk

Teknologiaksjene har vært drivkraften bak oppgangstidene på Wall Street. Fredag fikk imidlertid denne sektoren alvorlig hikke, etter at Intel fredag morgen annonserte at selskapet regnet med lavere omsetning og inntjening enn forventet.

70 milliarder ned
Tilsammen ble det omsatt 57 millioner Intel-aksjer i løpet av dagen, mens verdien av selskapet sank med 11,3 milliarder dollar – mer enn 70 milliarder kroner – før NASDAQ-børsen stengte. Årsaken var ikke bare varselet om lavere kvartalsresultat, men at det kom i en uke med en rekke dårlige meldinger om dette amerikanske børslokomotivet.

Digital har gått til rettssak fordi det mener at Intel ulovlig har utnyttet Digitals patenter i de nyeste Intelprosessorene. En rekke konkurrenter, inkludert IBM, har lansert prosessorer som konkurrerer direkte med Intels produkter. Og så kom varselet om dårligere resultat enn forventet.

Ansatt til trøbbel
Mannen som først og fremst har vært nødt til å ta støtet for alt dette, er Craig Bennet.

Annonse


Bennet overtok som Intelsjef for mindre enn to uker siden. Han hadde regnet med at det skulle gå greit å gjøre jobben ved å være ukependler mellom Silicon Valley og hjemstaten Arizona. Han ville gjerne bli boende der siden konen har ambisjoner om å bli lokalpolitiker i staten. Nå må han nok bruke mer tid enn planlagt i Intelhovedkvarteret og i finanshovedstaden New York.

Europa
Og kanskje bør han også ta seg en tur til Europa. For det er først og fremst utviklingen på det europeiske PC-markedet som har medført at omsetningen i 2. kvartal blir 5-10% lavere enn forutsatt.

Europeerne kjøper ganske enkelt ikke tilstrekkelig mange PCer. Derfor sitter produsentene igjen med et stort lager av gamle Pentium-prosessorer, mens det kundene etterhvert venter å finne i sine nye maskiner er Pemtium MMX eller Pentium II.

Men uansett: Alt tyder på at Intel fortsatt vil beholde sin posisjon som et av de to-tre mest profitable selskapene i verden.

Annonse