Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Supersikker krypto

OSLO: Onsdag fikk Pretty Good Privacy (PGP) amerikanske myndigheters tillatelse til å eksportere krypteringsteknologi med opptil 128-biters nøkler.

Tidligere har de amerikanske myndighetene kun tillatt eksport av 40-biters nøkler. I år har de tillatt eksport av krypto med 56-biters nøkler til allment bruk, og 128-biters krypto for finansielle transaksjoner. PGP kan derimot kryptere alle slags digitale meldinger.

Rimelig sikkert!
56-biters nøkler regnes for å være 64 000 ganger vanskeligere å knekke enn 40-biters nøkler. 128-biters nøkler er derimot 309 485 009 821 341 068 724 781 056 ganger vanskeligere å knekke. Amerikanske myndigheter har beregnet at det vil ta 12 millioner ganger alderen til universet for å knekke en 128-biters melding. Rimelig sikkert, med andre ord!

…unntatt Iran
PGP påstår at over halvparten av Fortune 100-selskapene bruker PGP-programvare til å beskytte sin e-post. PGP vil bl.a. eksportere teknologien til bruk i amerikanske bedrifters utenlandskontorer, med unntak av avdelinger i Cuba, Iran, Irak, Libya, Nord-Korea, Sudan og Syria.

Betaen er klar
PGP har lenge kjempet for en oppheving av eksportforbudet. De har provosert myndighetene ved å legge betaen til PGP For Personal Privacy 5.0 på sin nettside www.pgp.com. Betaen kan nedlastes av alle, selv om nettsiden inneholder en advarsel om at den ikke skal eksporteres.