Annonse


De røde kommer tilbake

Det er Norsk Telemuseum som har utarbeidet en verneplan som gjør at 300 kiosker skal reddes fra søppeldyngene etter at de har fått status som kulturminner. Men kulturminne-statusen gjelder kun eksteriøret: Innvendig vil de gamle kioskene få nye kortautomater.

Funkis
– Vi må få kioskene opp på jernbanestasjoner, plasser, torg og kaier. I Oslo bør vi få en rød boks foran Rådhuset, som også er bygd i funkis-stil, sier museumskonsulent Laila Andersen ved Norsk Telemuseum til NTB.

I så måte minner hele tiltaket mye om British Telecoms nyvunne respekt for det forgangne, som har resultert i at tusenvis av de røde, engelske kioskene er satt ut igjen nær turistattraksjoner over hele landet. BT betaler mer enn 100.000 kroner for hver telefonkiosk som pusses opp og settes ut.

9000
Den første røde telefonkiosken, eller a-kiosken som den heter på fagspråket, ble satt opp på Amerikalinjens kai i Oslo i 1953 og var tegnet av Bergens-arkitekten Georg Fasting. Om lag 9000 røde kiosker ble spredt rundt i byer og tettsteder i Norge. Nå er det bare 2000 igjen, og det blir stadig færre. Og de gamle ruster på søppeldyngene, siden Telenor verken vil selge eller gi bort bokser.

Annonse