Annonse


Høyspent påskekrim

Philip Marlowe, Sam Spade og Varg Veum er historie. Den bråkjekke, ensomme machodetektiven er død. I hans sted har krimleserne fått vakre, unge kvinnelige detektiver som bruker verdensveven til å bekjempe seriemordere og mafia, og som skyter ned drapslystne motstandere når det viser seg nødvendig.

Miss Marple, som ikke lot seg overraske av noen form for menneskelig ondskap, ville trolig heller ikke ha følt særlig slektskap med disse kvinnene som like gjerne bruker fritiden til å hindre opptøyer på abortklinikker og bekymre seg over ulyder i Corvette-motoren som til å pleie vennskap med pensjonerte naboer.

Telecom Revys påskegave til leserne blir en omtale av fire bøker i den nye sjangeren. Tre av bøkene er skrevet av kvinner.

Økokrim
V.I. Warshawski er den eldste og mest etablerte av den nye generasjonen av kvinnelige detektiver som har blitt vakt til live mellom to permer de siste årene. Fra kontoret sitt i en forfallen skyskraper i downtown Chicago følger den jusutdannede privatdetektiven i slutten av tredveårene byens pengemafia med argusøyne via Internett og offentlige informasjonsdatabaser. Gjennom avansert bruk av moderne kommunikasjonsmetoder kan damen vise til en oppklaringsprosent som ville gjort Øystein Gjengedal og Økokrim grønn av misunnelse.

Annonse


Aller best kommer Warshawskys analyserende egenskaper til sin rett i den siste boka, «Tunnel Vision».

Seriemordere
I den andre enden av spekteret finner vi spesialagent Jay Fletcher i FBI. Damen gir blanke i at den amerikanske parallellen til Datatilsynet, og hennes velmenende eldre, mannlige kolleger, setter strenge grenser for hva som er lov å gjøre og ikke gjøre når det gjelder å hente ut elektronisk informasjon som kan avsløre identiteten til en seriemorder.

Til tross for at forbrytelsene kan bekreftes via elektroniske spor, blir beviset underkjent og drapsmannen frikjent fordi beviset er innhentet på en illegal måte. Etter en slik kreativ drapsoppklaring belønnes Fletcher med karantene fra jobben i The Computer Analysis Response Team.

På ferie
Hun henvises i steden til å ta «ferie» ved mordbrannavsnittet i Santa Fe. Mens hennes tidligere sjefer tror at dama er beskyttet mot seg selv og sine illegale tendenser, bestemmer Fletcher seg for å ta i bruk de samme metodene som forbryterne. Via tilsynelatende uskyldige dataspill på Internett klarer hun å få adgang til et internasjonalt nettverk av seriemordere. Derifra blir hun jaget av FBI såvel som av forbryterne…

Boka «Watch me» er mesterlig bygget opp med stadige perspektivskifter mellom Fletcher, hennes FBI-kolleger, og mannen som er hjernen i nettverket av seriemordere. Spenningen i boken knytter seg først og fremst til hvorvidt Fletcher vil klare å avsløre drapsmannen, før han rekker å føye hennes mannlige sjef til lista over drapsoffer.

Filosofi?
Lesere som er familiære med psykologiske teorier og med filosofiens historie vil få begge deler servert grøssende godt emballert i «A Philosophical Investigation».

Sjefsinspektør «Jake» Jakowicz forfølger en seriemorder gjennom London, tidlig i det 21. århundret. Storbyen syder av vold. Som et prevantivt tiltak har regjeringen forlengst startet kartlegging og registrering av menn med en bestemt hjernefeil som disponerer for massedrap.

Til tross for omfattende sikkerhetstiltak og en «idiotsikker» datateknologi, begynner de potensielle drapsmennene plutselig å dukke opp som drapsoffer.

Manipulering av databaser, sletting av elektroniske spor og avansert bruk av virtual reality er blant ingrediensene i denne boka.

Gatebarn
Gatebarnet Kate Mollory blir adoptert av inspektør Louis Markowitz ved New York-politiet. Kjælig omsorg fra Markowitz kone gjør at Mollory tilsynelatende blir sivilisert, men uten at hun noen gang lærer forskjell på riktig og galt. For henne er alle virkemidler tillatt dersom de tjener en god sak.

En slik rettferdig sak dukker opp når Markowitz blir drept på jobb. Mollory, som nå har fått seg jobb som fotsoldat ved adoptivfarens arbeidsplass, har data og datakommunikasjon som spesialfelt.

Overbevist om at alle vitnene lyver, bruker hun datasystemet skamløst for å hente ut informasjon som kan sjekke hvem som snakker sant, og hvem som ikke gjør det. Har hun ikke autorisasjon til å gå inn i systemet, så tar hun de omveiene som er nødvendig…

De fire bøkene vi har omtalt, heter på engelsk:
  • Sara Paretsky: Tunnel Vision
  • A. J. Holt: Watch Me
  • Philip Kerr: A Philosophical Investigation
  • Carol O’Connel: Mallory’s Oracle

    Annonse


  • Annonse


    Annonse