Annonse


WLL-markedet modnes

I Telecom-hallene på Cebit var alle mulige og umulige mobiltelefoner det mest synlige hos de forskjellige utstillerne. Men samtidig setter svært mange sin lit til en helt annen, trådløs teknologi når de skal skaffe seg nye markeder i fremtiden: Trådløse abonnentnett (Wireless Local Loop – WLL) er i aller høyeste grad i fokus.

De store på plass
Lucent, Motorola, Nortel, Ericsson, Siemens og Alcatel var blant de internasjonale telegigantene som viste WLL-løsninger her på Cebit. Samtidig fant man også en rekke nye og spesialiserte selskaper i dette segmentet, så som franske SAT, israelske Tadiran og amerikanske DSC.

Dette siste selskapets løsning, basert på B-CDMA (bredbånds CDMA) er for eksempel en interessant nyskapning: Den tar hensyn til telebrukernes behov for høyhastighets datakommunikasjon der de fleste andre løsningene stoppper på ISDN-hastighet (128 kbit/s.)

Fordeler
Fordelene med trådløst lokalnett er åpenbare: Man slipper den gigantinvesteringen som det er å grave ned kobberkabler eller sette opp stolper. Mange steder i den tredje verden er det også et problem at kablene fjernes – og kobberet selges – nesten like fort som de utplasseres.

Annonse


Men det har likevel tatt tid å få redusert kostnadene til et nivå som kan sammelignes med vanlig POTS. Nå snakker man imidlertid gjerne om en kostnad på mindre enn 500 dollars – 3000 kroner – pr abonnent i tett befolkede områder, og prisen vil gå enda mer ned når produksjonsvolumene øker.

Markedsvekst
Og man regner med en rask økning i tiden fremover, siden WLL er en selvfølgelig løsning for de mange nye operatørene som ønsker å ta markedsandeler fra de gamle monopolene. Med WLL kan man raskt gjøre et nytt telenett operativt og dessuten bygge ut antallet basestasjoner etterhvert som behovet melder seg.

Gammel regel
Det er en gammel regel i televerdenen som sier at ingenting er så dyrt som å grave grøft og legge kabel forbi et hus hvor ingen blir abonnenter. Det er også et faktum at man må vente i årevis før alle potensielle kunder i et område er koblet til den samme kabelen. Man må gjøre grunnlagsinvesteringen først, mens inntektene først kommer mange år senere. Alt dette slipper man med WLL. Derfor den store interessen her i Hannover et år før telemonopolene forsvinner i Europa.

Se også:

Mest WLL i Storbritannia

WLL-standard unødvendig

Annonse


Annonse


Annonse