Annonse


– En deilig maktfølelse

– Det er den lille deilige maktfølelsen å komme inn steder der ikke alle andre har adgang, sier en anonym bruker av tjenestene til Dagens Telecom. Han er sentralt plassert i en bedrift, og har god kompetanse når det gjelder data. Han beskriver jakten på piratkopiert programvare som et spennende tidsfordriv.

Frekkere
– Piratene er akkurat som taggere. De skal hele tiden bli tøffere og modigere. Det er klart at man reagerer på det, sier Microsofts piratjeger Norvald Heidel, som forteller at det har vært hyppig med tips om piratsteder på Internett fra forhandlerne i det siste.

– Bill Gates er verdens rikeste mann. Jeg tror ikke på snakket om at programhusene taper vanvittig mye penger. Menneskene som kopierer ned program ville aldri i verden ha kjøpt dem ellers, sier piratkopisten.

Prøve programmene
Han hevder at bruken av programmene er til fordel for programvarehusene på lengre sikt.

– De fleste som driver med dette er i alderen fra 12 til noen og tjue. Etterhvert ansettes de i vanlige bedrifter, og står kanskje etterhvert for innkjøp av software. Da er det fint for programselskapene om de har en positiv holdning fra før etter å ha prøvd programmene som piratkopier, sier den anonyme hackeren.

Ulovlig kopiering øker
– Interessen for piratkopiering er generelt økende og har vært det de siste årene, sier statsadvokat i Økokrim, Sverre Lilleng. I hvilken grad piratkopiering skjer over nettet har vi liten oversikt over, men vi har både hatt saker der programvare er hentet fra nettet og lagt ut på nettet. Men i øyeblikket sitter vi ikke på noen konkret anmeldelse

De fleste piratsider er døgnfluer som bare er åpne noen timer. En del av sidene ligger på servere på norske universiteter, og IT-ansvarlige stopper ofte ulovlig virksomhet når de kommer over den.

Proft miljø
I rettsapparatet ble det tidligere kjørt argumenter av type: – Jeg kan da ikke noe for at folk går inn på min datamaskin og henter ned programmene. Men vi har fått en svensk avgjørelse i retten som effektivt setter en stopper for den argumentasjonen, sier Heidel.

Se også: Ett år for datapirat

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse