Annonse


Tungvektere på Javaturné

Det sier adm. direktør Jens Rugseth i Skrivervik Data. – Det er ikke bestemt ennå om Norge skal få besøk av dette «kjempesirkuset» som er dratt igang, og som skal reise verden rundt, sier Rugseth som er relativt nybakt sjef for Skrivervik Data

Det er ikke småtasser Sun har fått med seg på misjonsferden for Java som et seriøst programmeringsspråk. International Business Machines Corp (IBM), Novell Inc og Netscape Communications Corp. er alle med for å fortelle de vantro at Java er et viktig verktøy, og ikke et kuriøst teknologisk fenomen som bare benyttes til mindre programmer, såkalte «applets» på Internett.

Kostnadsbesparende
– Vi skal sørge for at verden hører historien om Java, sa Scott McNealy, styreformann i Sun da kampanjen ble presentert natt til lørdag norsk tid på en konferanse for programvareutviklere, investorer og analytikere i Fort Mason Center i San Francisco.

McNealy vil forsøke å påvirke programvareutviklere til å se på Java som et kostnadsbesparende verktøy for bedrifter. Derfor skal det holdes vekkelsesmøter på linje med det i Fort Mason Centre i 24 andre byer i USA og i et foreløpig ubestemt antall nasjoner utenfor Suns hjemland.

Annonse


Java trives i Norge
– Vi er veldig fornøyd med utviklingen for Java i Norge, sier Jens Rugseth. – Svært mange utdanner seg til å beherske javaprogrammering. Norske programvarehus kommer nå med klienter basert på Java til sine programmer, sier han og legger til at han er forbauset over hastigheten på utviklingen.

Uavhengig av operativsystem
En av Java-språkets fordeler er at programvare skrevet med Java kan kjøres på alle slags operativsystemer. Dette gir programvareutviklerne større markeder for programmene, og sparer dermed dyr utviklingstid og -penger.

Sist onsdag lanserte Sun en oppdatert versjon av utvikler-settet for Java – en pakke som hjelper utviklere av programvare. Den nye versjonen inneholder blant annet Java Beans, som lar utviklere benytte programvare-byggesteiner for å speede opp programmeringstida. Sun tar seg ikke betalt for disse produktene, i håp om å skape en ny åpen standard, skriver Bloomberg News.

– Java endrer arbeidet
John Thompson, visepresident i IBMs programvaredivisjon sa under åpningen av kampanjen at Java er det som skal til for å få frem verdien av nettverkssentrert databehandling. – Java vil endre måten hver og en av oss arbeider og lever, sa han.

IBM planlegger å sørge for at selskapets programvare som Lotus Notes og Domino blir i stand til å benytte Java-teknologien.

Et annet poeng for kampanjen er å få mer programvare over på servere, i stedet for ut på PCen, noe som har vært trenden de siste årene. Både Sun og IBM ønsker å legge mer arbeid i sentrum av nettverkene, ettersom begge satser stort på nettverksbasert databehandling og servere.

Kampanjen, som har fått navnet «Java World Tour» utfordrer Microsoft og Intel, som tilsammen dominerer markedet for programvare og prosessorer som benyttes på desktop-PCer.

– Dette er slutten på monopolene, sa IBMs McNealy under lanseringen.

Annonse


Annonse


Annonse