Annonse


Et privat Telenor?

På NRK TO sent tirsdag kveld fikk vi en av de friskestemeningsutvekslingene som har vært om norsk telepolitikk de siste årene.
Der møtte konsernsjef Tormod Hermansen Solveig Torsvik fraArbeiderpartiet og Høyreformannen Jan Petersen. Hermansen har nå i et par måneder stadig sterkere tatt til ordre for en delprivatisering av Telenor. Det har skjedd i Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og i går i Dagens Næringsliv og TV.

Forutsigbar styring
Han ønsker seg nemlig en noenlunde forutsigbar styring av Telenor og sa i går i klartekst fra at markedet er mer forutsigbart enn et Storting som en sen nattetime henter inn nesten dobbelt så stort utbytte som planlagt. Han setter kniven på politikernes strupe når han nå går og ber om en kapitaltilførsel på 4-5 milliarder kroner.

Tradisjonelle argumenter
Arbeiderpartiets Solveig Torsvik kunne i debatten i går ikke se et eneste argument for at delprivatisering skulle være påkrevd mens Jan Petersen kjørte fram Høyres tradisjonelle argumenter. For Torsvik og Sissel Rønbeck det som de vil, taper Hermansen den kampen han nå har reist.

Utbyttepolitikk
Vi håper han vinner. Årsaken er at Arbeiderpartiet ikke bare kan vedta en annen utbyttepolitikk. Historien har vist at både takster og utbytte kan bli endret meget raskt når politikerne finner en pengebinge i sitt nattlige salderingsvirke. Bare en delprivatisering kan sette en stopper for det.

Annonse


Gir Telenor trygghet
Det gir Telenor trygghet for å kunne finansiere Telenors investeringer ikke minst i utlandet. Og det selskapet der forsøker er både framtidsrettet og vettug industripolitikk bygd på norsk kompetanse og norsk kapital. Og forslaget til Hermansen er ikke mer dramatisk enn at 20-30 prosent av aksjene havner på private hender.

Kraftfullt redskap
Hva man enn mener om Telenors oppkjøp her hjemme: Norge har knapt noe annet kraftfullt redskap for å etablere betydelig IT-virksomhet i utlandet. Og investeringene er så tunge at kun statlig oljekapital kan være ryggraden i disse investeringene, men da best i kombinasjon med et privat styringstilskudd.Det blir parodisk gammelmodig når Arbeiderpartiets talsmenn så langt prøver å ri eldgamle kjepphester om bare det statlige er bra og Høyre på sin side kun sverger til det private eierskap som veien til all lykke.

Nyttig kombinasjon
Hydro og Statoil har forlengst vist oss det motsatte – nemlig atkombinasjonen statlig og privat eierskap kan fungere utmerket. Itelepolitikken går halve verden den veien nå. Og Høyre må snart slutte å bruke privatisering som et argument mot at Telenor dominerer for mye. En delt statlig og privat eierskap vil tvert om gi et betydelig sterkere Telenor.I det spørsmålet duger kun et effektivt og uavhengig tele- og konkurransetilsyn.

Opp av skyttergravene
Skal vi få et Telenor som kan hevde seg ute, må nå noen og hver la være å grave politiske skyttergraver. Vi håper det fortsatt finnes IT-politisk pragmatisme i Arbeiderpartiet. For det er nettopp det telepolitikken nå trenger.
Hva sier dere egentlig – Jens Stoltenberg, Kjell Opseth og for den saks skyld Torbjørn Jagland og Bendik Rugaas? Finn Kristensen må da ha etterlatt seg noen spor?

Annonse


Annonse


Annonse