Annonse


Come-back for Steve Jobs

Steve Jobs, en av skaperne av det som engang var garasjeselskapet Apple, er hentet tilbake for å lage det nye operativsystemet for Macintosh. Apple har i hele høst vært på jakt etter fundamentet til et nytt operativsystem. De fleste trodde at det var BE inc som skulle stikke av med jobben, men prisen ble for høy for den nye Apple-sjefen Gilbert Amelio.

Tapte maktkamp
Steve Jobs forlot Apple for mer enn 10 år siden etter at han tapte maktkampen mot den tidligere Pepsi-sjefen Sculley. Jobs har senere forsøkt å lansere Next, først som svarte bokser som skulle forandre dataverdenen, og når det ikke gikk forsøkte Jobs å lansere Next bare som et operativsystem. Heller ikke dette tok av.
Sent fredag lanserte både Apple og Next at Steve Jobs skulle bli deltidsarbeider i Apple. Hans jobb blir å gi det aldrende operativsystemet Macintosh nytt liv. Samtidig sier Apple at de vil kjøpeJobs’ Next Software for omlag to og en halv milliard norske kroner.

Kamp om markedet
Beslutningen regnes for å være en av de viktigste for Apples framtid, og avslutter månedslange spekulasjoner om Apple’s planer for fremtiden.
Apple har i de siste årene mistet betydlige deler av markedet til Microsofts operativsystem.

Ett av de store og populære Mac-tidsskriftene: Mac-User hilste Microsofts lansering av 32-bits operativsystem på denne måten: Windows 95 – So What? Men arrogansen og lojaliteten til Mac-brukerne har ikke holdt stand mot Microsofts rekke av operativsystem.

Annonse


Brukervennlighet
Til tross for at Mac-User mente Windows 95 var et underlegent operativssystem så skremte ikke dette næringslivet fra å kjøpe operativsystemet i en slik grad at det er blitt nærmest egenrådende.

Konkurransen har spredd seg også inn på Macintosh’s tradisjonelle nisjer. Enkelte amerikanske undersøkelser har spådd at Mac totalt skulle utradere Wintel-PC’er fra grafisk bransje. Dette har ikke skjedd. Mac har stadig mistet markedsandeler.

Stor produsent
Men en ting å huske på er at Apple stadig er USA tredje største produsent av PC’er, eller det som tradisjonelt kalles Personlige Datamaskiner.

Next’s software, er beundret for sin «objekt-orientering» og for «multitasking», og skal også være meget driftssikkert.

Annonse