Annonse


Moral blir for kostbart

En halv million lanssbyer i Kina er ikke tilknyttet telenettet. Amerikanske GlobalStar vant nylig en kontrakt med de lokale myndighetene om å inkludere Kina i sitt globale satellittnettverk. Avtalen innbærer at en stor del av den kinesiske landsbybefolkningen fra 1998 kan ringe jorden rundt – og at myndighetene har full adgang både til å avlytte samtalene og til å følge mobilbrukernes reiserute på kartet, medgir Bernard Schwartz i GlobalStar overfor Newsweek.
Avtalen regnes for svært lukrativ for GlobalStar. Ved å gi avkall på grunnleggende folkerettslige prinsipper, har satellittoperatøren lagt grunnlaget for å tjene 45 cents per minutt samtale, for hver enkelt bruker.
Iridium, som var GlobalStars viktigste konkurrent i kampen om den kinesiske telekomavtalen, kunne ikke tilby samme avlyttings- og overvåkningsfunksjonalitet.
– Svært få selskaper våger å innta et moralsk standpunkt. Det har de færreste råd til, sier en anonym kilde blandt vestlige diplomater i Beijing.

Annonse