8 økonomiske knep alle husholdninger bør kjenne til.
8 økonomiske knep alle husholdninger bør kjenne til.

Annonse


8 økonomiske knep alle husholdninger bør kjenne til

Annonsørinnhold

1. Lag et budsjett for hele husholdningen

Første steg er å sette opp et budsjett som viser hvor pengene tar veien. Her gjelder det å inkludere både faste og variable utgifter.

Faste utgifter inkluderer slike poster som kommunale avgifter, strøm og forsikringer. Variable utgifter er derimot de posteringene som du selv har kontroll over. For eksempel hvor mye penger du bruker til kjøp av feriereiser, videospill eller kinobilletter.

På toppen av eksisterende regninger må du kalkulere hvor mye du forventer å bruke på andre formål i løpet av måneden. Et tips er du at skriver inn tallene via formler i et elektronisk regneark. Behovet for å sette opp et husholdningsbudsjett har også økt i takt med at det varsles om trangere økonomiske kår i Norge.

2. Søk om refinansiering

Kostbare lån og finansieringsløsninger er en annen årsak til økonomiske problemer. Låneprodukter med høy rente inkluderer slike ting som varefinansiering, kredittkort og forbrukslån. For å lette på denne gjeldsbyrden kan det derfor lønne seg å få gjelden refinansiert.

Prosessen innebærer at du sletter eksisterende gjeld med et nytt lån som har bedre vilkår. Utenom å lede til en betydelig reduksjon i rentekostnader, vil en slik løsning også kunne gi deg en enklere gjeldsoversikt . Du bør forsøkte å slette flest mulig smålån til fordel for en større lånepakke.

3. Spar penger ved å bytte eksisterende abonnementer

Du kan spare mye penger ved bytte av abonnementer knyttet til tjenester som mobiltelefoni, strøm, kabel TV og Internett. Prisforskjellene kan være store og de etablerte selskapene har en tendens til å kreve høyere priser enn nykommere.

Det kan det være lurt å støtte seg på offentlige forbrukerportaler når du henter inn pristilbud. Husk i tillegg at spotpris er det billigste alternativet (historisk sett). Ifølge Forbrukerrådet sløser vi nordmenn bort over en halv milliard kroner hvert år, gjennom valg av feil strømavtale.

4. Gå til innkjøp når varene er billigst

Kjøper du varer og tjenester til riktig tidspunkt? Her er drivstoff et godt eksempel ettersom pumpeprisen ofte følger et fast mønster. Drivstoffprisene har blant annet en tendens til å være lavest på søndag kveld og mandag morgen. Det er ikke voldsomme summer man sparer ved hvert påfyll, men du vil fort se at det lønner seg over tid.

Vurder i tillegg å kombinere prisavslaget med andre fordelsprogrammer. Flere kredittkort tilbyr faste avslag på bensin og diesel i form av cashback. For å sammenligne ulike alternativer kan det være lurt å benytte seg av en tjeneste med mer detaljert kredittkort info.

5. Sett penger til side hver måned

Forsøk å sette til side et mindre beløp hver måned, slik at husholdningen har en “buffer” for dårligere tider. Skulle du bli bli ufør, syk eller arbeidsledig er det viktig å ha ekstra midler som en reserve.

En regel mange husholdninger følger er at de har minst 1-2 måneders netto inntekt stående på konto. Øk gjerne dette tallet til 3 måneder for å være på den sikre siden. For å nå målet kan det være smart å opprette en ny konto i en separat bank som ikke enkelt kan tappes for penger.

6. Effektivisere energibruken i hjemmet

Staten tilbyr en rekke tilskudd for de som ønsker å effektivisere energibruken i hjemmet. Her kan det lønne seg å kontakte Enova, som er en statlig organisasjon underlagt Klima og Miljødepartementet.

Enova har som mål å bidra til energibesparelser i Norge via ulike tilskudd til både privatpersoner og bedrifter. De gir blant annet støtte til norske husholdninger som ønsker å installere varmepumpe, samt til fjerning av gammel oljefyr. Energibesparelsene vil igjen gi utslag på strømregningen din hver måned.

7. Få grupperabatt på forsikringene dine

Det kan være mye penger å spare hvis du legger alle forsikringene dine inn under ett selskap. Flere selskap lokker med rabatter på alt fra 10 til 40 prosent for de som velger en slik løsning. Ring forsikringsselskapet ditt og spør om hvilke løsninger de kan tilby.

Husk at noen organisasjoner også tilbyr gunstige avslag til sine medlemmer. Dette gjelder slike organisasjoner som idrettslag, fagforeninger og lignende.

8. Dra nytte av skattefritt utleie

Eier du din egen bolig? Da bør du vurdere å leie ut deler av arealet skattefritt. I henhold til dagens regelverk kan du leie ut deler av boligen din skattefritt for opptil 10 000 kroner per mnd.

Å legge til rette for ny utleieenhet kan føre med seg større engangskostnader. Likevel er det en løsning som lønner seg over tid. Husk at en utleieenhet også vil tilføre eiendommen større verdi ved fremtidig salg.

Eksempelrente: Kr. 90 000, 5 år nedbetaling, effektiv rente 16,88%, kostnad 40 455, totalbeløp: Kr. 130 455,-.