Kaspersky
Biden-administrasjonen har bannlyst Kaspersky antivirus grunnet besklydninger om politiske koblinger til Russland.

Annonse


USA forbyr Kaspersky antivirus

Kaspersky forbys i USAs statsapparat” skrev vi sommeren 2017.

Tar store grep

Syv år senere og USA har valgt å bannlyse salg av selskapets antivirus også for forbrukere. Nye kunder vil ikke kunne handle produktene fra selskapet fra og med juli og vil ikke kunne gi service til eksisterende kunder etter september i år.

USA hevder at russiske myndigheter har makt over programvaren som kan stjele sensitiv informasjon fordi programvaren har administrator-rettigheter som igjen kan brukes til å installere skadevare for å stjele sensitiv informasjon og at kritiske oppdateringer holdes tilbake, heter det i en rapport fra Reuters.

I kjølvannet av rapporter om at Kaspersky Labs har tettet bånd med russiske myndigheter, lovet selskapet å åpne opp kildekoden for innsyn for å bevise sin uskyld. Sikkerhetseksperter og flere amerikanske politikere omtalte det som poengløst, skrev nettstedet LA Times i oktober. Sikkerhetseksperter mente den gang at slike gjennomganger ikke vil vise hele bildet.

ITavisen, 19. desember 2017

“De nye restriksjonene for inngående salg av Kaspersky-programvare, som også vil hindre nedlasting av programvareoppdateringer, videresalg og lisensiering av produktet, trer i kraft 29. september, 100 dager etter publisering, for å gi bedrifter tid til å finne alternativer. Ny amerikansk virksomhet for Kaspersky vil bli blokkert 30 dager etter at restriksjonene er kunngjort,” rapporterer Reuters.

Annonse


Kaspersky forsvarer seg med at de er et uavhengig privat selskap uten tilknytninger til den russiske staten – de uttaler også følgende:

“Kaspersky er klar over beslutningen fra det amerikanske handelsdepartementet om å forby bruk av Kaspersky-programvare i USA. Avgjørelsen påvirker ikke selskapets evne til å selge og fremme etterretningstilbud og/eller opplæring i cybertrussel i USA. Til tross for at det foreslås et system der sikkerheten til Kaspersky-produktene kunne ha blitt uavhengig verifisert av en pålitelig tredjepart, mener Kaspersky at beslutning er basert på det nåværende geopolitiske klimaet og teoretiske bekymringer, snarere enn etter en omfattende evaluering av integriteten til Kasperskys produkter og tjenester.

Kaspersky engasjerer seg ikke i aktiviteter som truer USAs nasjonale sikkerhet, og har faktisk gitt betydelige bidrag med sin rapportering og beskyttelse fra en rekke trusselaktører som målrettet amerikanske interesser og allierte. Selskapet har til hensikt å forfølge alle lovlig tilgjengelige alternativer for å bevare sin nåværende drift og relasjoner.”