Mustafa Suleyman
Microsoft AI-sjef Mustafa Suleyman mener det er helt greit for AI-selskaper som Microsoft å bruke åpent innhold på nett for å bedre egne produkter. Bilde: Mustafa Suleyman/LinkedIn

Annonse


Synes det er greit å stjele

Microsofts sjef for AI, Mustafa Suleyman har et merkelig, og trolig juridiske feilaktig syn, på hvordan de store selskapene kan trene de store språkmodellene som deretter brukes for kommersielle interesser uten å betale bare fordi innholdet er åpent på nett.

“En sosial kontrakt”

Det var under et intervju med CNBC sin jounalist Andrew Ross Sorkin at Suleyman uttalte noe utrolig: “Jeg tror at med hensyn til innhold som allerede er på det åpne nettet, har den sosiale kontrakten til det innholdet siden 90-tallet vært at det er rimelig bruk. Alle kan kopiere det, gjenskape med det, reprodusere med det. Det har vært “gratisvare”, hvis du vil, det har vært forståelsen.”

Det er et merkelig syn på opphavsrett, for en ting er å bruke innhold til personlig bruk som man ikke tjener penger på og som skaperen eventuelt gir lov til å distribuere – noe annet er det å trene tjenester som LLM-er som igjen pakkes inn i kommersielle produkter og tjenester som skaperne på forhånd ikke har gitt lov til å re-distribuere, spesielt ikke for å tjene penger på andres verk.

Det er en kjent sak at flere selskap går igjennom innhold på nett for å trene AI-ene sine. Fra før av har selskap som Microsoft og Apple betalt blant annet Inflection og Shutterstock for å gjøre egne AI-tjenester bedre, men det er også kjent at flere av selskapene har sanket inn store mengder informasjon fra nettsamfunn som Reddit.

Annonse


At kommentaren kommer fra en toppsjef i Microsoft, et selskap som aggressivt har gått etter pirater siden tidenes morgen, gjør kommentaren desto mer oppsiktsvekkende.

Sean Hollister, en av The Verge sin redaktører, oppsummerer:

“Jeg er ikke advokat, men selv jeg kan fortelle deg at i det øyeblikket du skaper noe, er det automatisk beskyttet av opphavsrett i USA. Du trenger ikke engang å søke om det, og du ugyldiggjør absolutt ikke rettighetene dine bare ved å publisere det på nettet.”

Det vil ikke overraske oss om det dukker opp stor-søksmål mot en rekke av de store selskapene fra mindre selskap som føler seg misbrukt og overkjørt.