Ios 18
Jeg tror og håper at Apple gjør det lettere å finne farger som er litt mer behagelige for øynene.

Annonse


Det beste og verste fra Apple

Jeg har brukt Apple sine nye operativsystemer siden utvikler-betaene ble lansert mandag denne uken.

Det meste fungerer ikke før til høsten

Det er en spesiell programvarelansering i år, ganske enkelt fordi det aller meste ikke er tilgjengelig nå. Du får ikke avansert Siri med ChatGPT sombackup, du får ikke speiling av iPhone i macOS og iPadOS 18…? Jeg har mer å si om den lanseringen senere og jeg har allerede oppsummert hva du ikke får tilgang til nå, utviklerkonto eller ikke.

iOS 18

Da jeg hørte at Apple skulle tilby en Android-tilnærming til å fargelegge ikoner, ble jeg bekymret, og med rette. Det er i hovedsak to modus: nattmodus-ikoner som kun fungerer med Apples app-ikoner, og et fargeleggingssystem der man kan male samtlige ikoner med samme farge. Når kun Apples ikoner er mørke, ser det rotete ut. Det er nesten sjokkerende at dette kommer fra Apple.

Det samme er fargevelgeren som tvinger alle ikoner til å skifte farge. Jeg så frem til en mellomting mellom nattmodus og dagmodus, men nærmest uansett hvilken farge man velger, og styrke, så blir det hele ofte for mørkt. Unntaket er «lime»-farger som ser radioaktive ut. Enten for mørkt, eller for mye av det gode.

Annonse


AI til iOS 18 kommer i høst. Den første allmene beta-runden starter i juli.

Rett og slett: det tar seg ikke så pent ut, og jeg håper dette er første av flere forsøk. Frykt ikke riktig enda; det er ikke uvanlig at Apple endrer på kjerne-funksjonalitet, spesielt i de første beta-rundene. Håpet er at de tar til seg tilbakemeldingene.

Øynene mine.

Så var det app-ikonene. Også dette er en kopi fra Android. Greia nå er at du kan plassere apper der du ønsker på hjem-skjermen. Det er alt. Det er ingen innstilling for å fargelegge app-kategorier med samme farge slik jeg skjønner det, men i det minste kan man gruppere de samme appene samme sted, men det må gjøres manuelt.

En funksjon jeg er veldig glad i, og som også bør overføres til hjemskjermen, er at det i iOS 18 sin Safari er lett å zoome ut på nettsider og på den måten få mer innhold på skjermen. Dette er spesielt nyttig på Apples 6,7 tommer mobiler, naturlig nok, og jeg håper inderlig Apple lar brukeren zoome ut på hjemskjermen slik at vi får plass til mer.

Foruten Safari-funksjonen er det nye kontrollpanelet, eller skal jeg skrive kontrollpanel-systemet, fint. Du har nå tilgang til flere sider der du kan plassere innstillingene som du ønsker, og du kan endre størrelse på samtlige. Faktisk kan du nå endre støttede apper fra ikoner til widgets på hjem-skjermen også så lenge appen tilbyr widgets fra før av. Smart.

Safari Highlights, nye Siri med ChatGPT og «Apple Intelligence» lanseres ikke i beta før til høsten, trolig september. Jeg får derfor ikke testet skrive- og bilde-funksjonene eller det jeg håper er en kraftig oppgradert Assistent.

Macos iphone mirroring
Som standard viser bilde-appen mer kurert innhold. For vanlig visning må du sveipe opp.

iPadOS 11

Her var det ikke mye, gitt. Jeg er enig med Mark Gurman og omtrent like frustrert om at det ikke er mer til Apples nettbrett-OS nå som de nettopp har lansert nye Pro-modeller med den kjappe M4-brikken! Apples strategi er ikke til å fatte noen ganger.

Jeg vet ikke helt.

Omtrent samtlige funksjoner er låst til AI-plattformen som ikke er lansert enda, men vi finner muligheten til å «fargelegge» app-ikonene som på iPhone og det nye kontrollpanel-systemet. Utover det finner vi kalkulator, men må vente på AI-funksjonene, men ting som Passord-appen er på plass:

  • Nye skriveverktøy og språkfunksjoner hjelper deg med å skrive, oppsummere lengre tekst og prioritere varsler.
  • Lag bilder for å uttrykke deg selv, lag Genmoji for samtaler, eller gjenopplev favorittøyeblikkene med dine egne minnefilmer.
  • Med rikere språkforståelse og bevissthet om din personlige kontekst, er Siri mer dyktig og nyttig enn noen gang.
  • Apple Pencil med Smart Script
  • To nye måter å beskytte sensitive apper og informasjonen i dem når andre bruker enheten din.
  • Med sin største redesign noensinne, organiserer den nye Bilder-appen automatisk biblioteket ditt etter nyttige emner og gjør det superenkelt å finne bilder raskt.
  • Game Mode
  • Safari Highlights
  • Passord-app
  • SharePlay
  • Forbedret Apple app-grensesnitt
«Apple Intelligence» for iPadOS 18.

macOS Sequoia

Mac får kanskje den kjedeligste oppdateringen, og som med de andre OS-ene er det ingen AI-funksjoner. Også med dette OS-et gjør Apple litt «catch-up» ved å tilby automatisk vindu-størrelse basert på skjerm-kanter og eventuelle andre apper som er åpne. Selv har jeg brukt den lille appen «Magnet» for dette i åresvis, og det kommer jeg trolig til å fortsette med, for jeg foretrekker å lime fast programmer i ulike størrelser med tastatur-snarveier, og det finner jeg ikke i Apple sin løsning, i det minste ikke i beta 1.

Speiling av iPhone-skjermen, med mulighet for å dra filer til mobilen, er ikke aktivert i beta 1 og derfor er heller ikke meldinger fra iPhone på Mac aktivert, da denne funksjonen er tilknyttet førstnevnte.

iPhone-speiling og varsler på Mac kommer i en kommende beta-versjon.

Som vanlig innleder Apple med AI-plattformen som ikke kan testes enda – men slik tar det seg altså ut på Mac:

Med Siri Interactions på AirPods Pro (2. generasjon) har du muligheten til å bare nikke ja eller riste forsiktig på hodet for å svare på Siri. Så hvis du er på bussen til jobb eller hjemme mens babyen sover, kan du holde Siri i bakgrunnen uten å måtte snakke høyt.

Apple

Foreløpige meninger

Når omtrent 80 prosent ikke er testklart, er det klart det er umulig å gjøre seg opp en mening. Av det jeg har sett liker jeg Safari sin mulighet til å ekspandere nettsider slik at man ser mer, og jeg vet ikke en gang om det er en funksjon som først kom på plass i iOS 18. Forbedring nummer to er de nye kontrollpanel-flatene som vil spare brukerne for endel tid og gjøre det lettere å gjøre mer fra samme sted.

Jeg har enn så lenge ikke opplevd krasj og ustabiltet, og batterilevetiden oppleves lik. Også BankID fungerer.

Fargeleggingen av hjemskjerm-ikonene bør optimaliseres og jeg håper på en mellomting mellom natt- og dagmodus, men har ikke sett noen tegn til at det vil skje. Jeg synes også Apple bør kombinere app-frihet på hjemskjermen med mulighet til å zoome ut grensesnittet som man kan gjøre nettsider, men har ikke hørt noe om dette heller. Det er mulig Apple venter til iPhone 16 Pro 6,3 tommer og iPhone 16 Pro Max 6,9 tommer, men det blir bare spekulasjoner. Uansett hadde det vært fint nå som widgets er gjort enda litt mer sentrale for hjemskjermen.

Jeg kommer tilbake til test av AI-funksjonene når det er mulig.