dreame a1
Jeg er overrasket hvor mye manuelt arbeid det er med Dreame som robotgressklipper. Bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Gressklipper i bånd – «Dreame Roboticmower A1»

Sist gang jeg testet et produkt fra Dreame var det L20 Ultra, en støvsuger med vaskefunksjon og et imponerende liste med innstillinger og en enkelthet i bruk og derfor belønnet jeg den med 9,2 av 10 poeng.

Introduksjon

Denne gang må jeg prøve meg på anmeldelse av noe jeg aldri har testet før: robotgressklipper. Jeg fikk testet alle aspekter under testperioden som bestod av to områder med gress, med en rekke hindinger. Roboten fikk kjørt seg, og jeg ble i løpet av testingen først frustrert før jeg fant ut av ting. Det skulle vise seg at appen burde ha vært mer selvforklarende.

Spesifikasjoner: (pris: fra 19 999 kroner):

 • Robotgressklipper dimensjoner: 643 x 437 x 261 mm
 • Ladestasjonsdimensjoner: 778 x 490 x 309 mm
 • Vekt: 12 kg – ladestasjon vekt 3,3 kg
 • Arbeidsområde kapasitet: 2000 m² (0,5 dekar)
 • Klippeeffektivitet – Standard: 1000 m² (0,25 dekar)/24 timer – Effektiv: 2000 m² (0,5 dekar)/24 timer
 • Fire arbeidsmodus
 • Klippehøyde: 3–7 cm
 • Klippebredde: 22 cm (8,7 tommer)
 • Justering av klippehøyde
 • App kontroll
 • Maksimal bakkeytelse: 45 prosent/24°
 • Batteri:5 Ah
 • Ladestrøm: 3A
 • Ladetid: 65 min
 • IPX6

Irriterende app

Det starter dessverre med irritasjoner. Jeg kjenner igjen appen, men ikoner og innstillinger er flytet rundt på sammenlignet med støvsugeren, noe som gjør at det tar litt lenger tid å gjøre seg kjent. Det største problemet er dog ikke visuelt, men språket som er unøyaktig nok til at jeg flere ganger ikke var sikker på hva jeg skulle gjøre ved førstegangs-oppsett: kartlegge hvor klipperen skal klippe, og veien fra lade-stasjonen til gresset.

Det kan du gjøre, men dette er den delen i oppsettet av arbeidsområdet hvor man kjører på kanten av hele klippetområdet, og man skal derfor ikke slette startområdet.

Det tok meg noen forsøk å skjønne hvordan man gjør det, men når du skjønner opplegget er det enket nok:

 • Angi startsted. Kartlegg deretter hvor roboten skal kjøre ved å holde deg så langt ute i gress-kanten som mulig – Dreame anbefaler 10 cm klaring, det gjør vi også
 • Definer hvor roboten skal starte klippingen – dette må gjøres godt innenfor arbeidsområdet
 • Definer veien hjem til lade-stasjonen ved å gå etter roboten mens du styrer den
 • Før du starter bør du vurdere å nedjustere til 3,5 klippelengde
 • Ferdig

Følger du dette oppleget, vil du ikke ha særlig med problemer. Merk at du må gå etter roboten og styre den med berøringsskjermen i appen. Er det et stort område som skal klippes, må du gå “ruta.”

Annonse


Jeg er overrasket over at roboten ikke selv «kan se grønt» og bare klippe i de områdene, eller i det minste kjøre rundt av seg selv, finne ut av ting og deretter tilby brukeren å manuelt angi grenser og steder å unngå, som blomster og steiner. Det kan godt tenkes det er grunnet sikkerhetsfunksjoner, men de små bladene som kutter er godt gjemt under den nærmest lydløse klipperen.

Ikke så smart

Apropos ikke vite hva den ikke kan gjøre av seg selv, så må du definere at klipperen ikke skal klippe opp blomstene dine, om du har noe plassert i klippet-området. Klipperen stopper nemlig ikke selv om blomstene har en helt annen form enn gresset, og samtidig er mye større. Det er merkelig den gjør slik, all den tid støvsugeren unngår kabler og til og med kan forklare deg hvilke objekter den unngår, hvor.

Når du så har brukt tiden til å sette opp hvor, og hvor den ikke skal klippe, vil du fornøyd opppleve at den kommer seg til overraskende godt. De fleste gangene den stoppet var fordi hjulene hadde kjørt inn i et skille mellom blomster og gress, derav anbefalingen om 10 cm klaring:

Den setter seg lett fast om du ikke gir den mer plass.

Test-området er litt tøft: det er bratt, delvis mangel på gress på et område rundt et tre, og et område med blomster den ikke skal klippe i:

Klipperen kommer seg fint opp.
Før klipping.

Frustasjonesnivået om at man må merke hvor roboten ikke skal kjøre, vil kanskje ikke gjelde på din eiendom. Du vil derfor ganske sikkert ha en fin opplevelse med produktet etter at du har satt den opp riktig, for den klippet riktig så flott. Du kan justere hvor kort den skal kutte, og den har ikke problemer med å klippe litt høyt gress som dette:

Konklusjon

Det vil overraske deg hvor dem den er med nåværende fastvare, men når grenser satt opp manuelt, leverer den et flott resultatet. Den overlever regn, og kommer seg opp selv bratte bakker, og selv om den må bremse ned litt bratte bakker, klarer den seg fint uten varsler, og gjør jobben og kjører hjem for å lade.

Det største problemet er at den ikke fungerer som en robotstøvsuger: man må definere selv opplagte planter som «off-limit,» og appens språk er unøyaktig nok til at man vil sverte et par ganger før man omsider skjønner hvilke oppgaver som skal gjøres når. Og, om man skulle miste tilkoblingen under kartlegging, er faren stor for feilmeldinger som ikke gir mening, så sørg for at du gjør deg ferdig.

dreame a1
Gressklipper i bånd – «Dreame Roboticmower A1»
Vi konkluderer
Jeg ble overrasket over hvor lite roboten selv skjønner av omgivelsene, men når man selv skjønner hvordan appen fungerer er det lett nok å komme i gang, og resultatet godkjent. Klipperen kjører hjem var gang, og kan klippe i regnvær.
Leservurdering89 Vurderinger
0
+
Kommer seg frem de fleste steder
Klipper kort og med flott resultat
-
Dum
Kronglete kartlegging
7.5