intel lunar lake
Intel Lunar Lake-bærbare lanseres etter Qualcomms Snapdragon X-maskiner som kommer allerede 18. juni med opptil 22 timer batterilevetid.

Annonse


Intel: – Slik skal vi slå Qualcomm!

Intel er klare til å snakke om AI-brikkene Lunar Lake til Copilot+-bærbare, oppfølgeren til Meteor Lake (Core Ultra) som ble lansert i fjor.

Lunar Lake lanseres i tredje kvartal

Disse brikkene var en stor overgang for selskapet, og nå fortsetter de i samme sporet (med store endringer) med Lunar Lake som lover over 40 TOPS NPU-ytelse, altså for å drive AI-oppgaver. Med de nye brikkene lover Intel fire ganger AI-ytelse, opptil 14 prosent kjappere CPU-ytelse med samme klokkehastighet og 50 prosent bedre grafikk-ytelse – men det er batterilevetiden som tar helt av med en forbedring på opptil 60 prosent sammenlignet med 2023′ Meteor Lake.

ARM uttalte nylig at de tror de skal klare å eie minst 50 prosent av Windows PC-markedet innen 2030

For å oppnå så mye bedre batterilevetid har Intel valgt å integrere 16GB eller 32GB LPDDR5X RAM rett inn i brikkesettet – det negative er at man ikke kan oppgradere, fordelen er at strømmen som kreves for minne-transport er redusert med rundt 40 prosent. De som ønsker et system som kan RAM-oppgraderes må vente på Arrow Lake som lanseres til bærbare senere i år.

“Intel mener Lunar Lake vil levere «banebrytende strømeffektivitet, den pålitelige kompatibiliteten til x86-arkitektur og bransjens dypeste katalog over programvareaktivering på tvers av CPU, GPU og NPU, vil vi levere det mest konkurransedyktige tilbudet om felles klientmaskinvare og programvare i vår historie med Lunar Lake og Copilot+,” rapporterte vi 20. mai.

Annonse


Intel endrer alt, igjen.

Konkurransen tilspisser seg

En annen stor endring er oppsettet av kjernene. Tanken i fjor var at de små kjernene skulle ta seg av mindre ytelses-krevende oppgaver slik at de store ikke måtte starte opp, og på den måten forlenge batterilevetiden. Problemet er at det ikke fungerte. Derfor dropper Intel LP-E-kjernene og satser på et nytt 4 x 4-system der fire av kjernene er Lion Cove P-kjerner og fire nye Skymont E-kjerner. Det er E-kjernene som kjører like kjapt som LP-E-kjernene, men de bruker kun en tredjedel av energien til å få til det samme.

Dette fungerer i kombinasjon med en ny “thread director” i Windows som sørger for at de aller fleste oppgavene utføres av Skymont E-kjernene. Blant annet bruker Microsoft Teams 35 prosent mindre strøm sammenlignet med forrige generasjon.

Bærbare med Lunar Lake lanseres senere i år (før julaften) med 80 ulike design fra 20 OEM-partnere – Microsoft er ikke med: de har gått for Qualcomm Snapdragon X-brikker for Surface Laptop og Surface Pro for forbrukere.