windows 11 recall
"Recalls" lagres lokalt og krypteres, men er det nok?

Annonse


Kritikerne hudfletter ny Windows-funksjon

«Recall» til nye Windows 11 som lanseres i høst, er en funksjon som er tilgjengelig for de nye Qualcomm Snapdragon X-brikker og Copilot+-merkede maskiner som lanseres neste måned samtidig med nye Surface.

Kritikerne fråtser i personvern-hets

Dagen etter Microsofts avsløring ble den nye funksjonen omtalt i en rekke medier utenfor teknologi-sirkelen, og vinklingene er negative i forhold til personvern. Årsaken er at man kan bla tilbake til arbeid man tidligere har utført, mao. lagrer maskinen lokalt skjermbilder av det man driver med. Merk at opptak ikke alltid skjer, det foretas en vurdering i bakgrunnen om det man gjør kvalifiserer til produktivt arbeid.

Frykten er selvsagt at hackere og kanskje statlige aktører kan stjele til seg sensitiv informasjon, som kritikerne mener Microsoft nå serverer dette til kriminelle på et sølvfat – eller?

Microsoft sier at all data prosesseres og lagres kun på enheten:

“Recall-systemkomponenten lagrer regelmessig øyeblikksbilder av kundens skjerm og lagrer dem lokalt. Ved å bruke skjermsegmentering og bildegjenkjenning gir Windows muligheten til å få innsikt i hva som er synlig på skjermen. Som Windows-applikasjonsutvikler vil du nå kunne tilby appbrukerne dine muligheten til semantisk å søke i disse lagrede øyeblikksbildene og finne innhold relatert til appen din. Hvert øyeblikksbilde har en UserActivity tilknyttet som gjør det mulig for brukeren å laste inn innholdet igen,” forklarer Microsoft som også forklarer hvordan krypteringen fungerer:

Annonse


“Øyeblikksbilder krypteres av Device Encryption eller BitLocker, som er aktivert som standard på Windows 11. Recall deler ikke øyeblikksbilder med andre brukere som er logget på Windows på samme enhet. Microsoft kan ikke få tilgang til eller se øyeblikksbildene.”

Du kan også slette Recall-øyeblikk fra innstillingene – dessuten slettes innholdet om man har nådd maksgrensen med GB: “Windows angir en maksimal lagringsstørrelse som skal brukes for øyeblikksbilder, som du kan endre når som helst. Når dette maksimum er nådd, slettes de eldste øyeblikksbildene automatisk.”

Når man installerer den nye Windows 11-versjonen i høst får man beskjed om å sette opp “Recall.” Deretter vil et ikon på verktøylinjen avsløre at det kjører og at skjermbilder lagres. Ved å klikke på ikonet pauses funksjonen. Man henter også frem hurtiginnstillinger derfra.