surface copilot+ pc
Microsofts nye Surface Pro og Surface Laptop koster snaue 15 000 kroner og lanseres neste måned. Maskinene kan forhåndsbestilles nå.

Annonse


Dette koster nye “Surface” i Norge – lanseres 18. juni

Microsoft har avslørt hvordan AI bakes inn i Windows 11, maskiner fra partnere med opptil 22 timer batterilevetid og bedre ytelse enn MacBook Air M3 og nye Surface Pro og Surface Laptop 6 som nesten er like Intel-modellene bortsett fra at de drives med Snapdragon X-brikker. De ny maskinene er opptil 86 prosent kjappere enn Surface Pro 5.

Oppdatert, 20:24

Bærbare fra Microsofts Surface-serie og partnere lanseres 18. juni (også i Norge,) og nå vet vi hva Microsoft tar for de nye Surface-maskinene her til lands:

 • Surface Pro med LCD: fra 14 199 kroner
 • Surface Pro med OLED: fra 20 999 kroner
 • Surface Laptop 13,8″: fra 14 199 kroner
 • Surface Laptop 15″: fra 18 299 kroner

Surface Pro oppsummert:

Surface Laptop oppsummert:

“Vi bringer ekte glede og en følelse av undring tilbake til bruk av PC-er”

Av listen partnere finner AMD, Intel og som en ny en, Qualcomm, samt Acer, ASUS, Dell, HP og Lenovo. Men alt dette visste vi fra før av. Hvem er sitatet fra Satya Nadella, Microsofts toppsjef, så det blir fort noen floskler. Og det er mer: Microsoft skal endre måten vi arbeider på, og de våkner hver dag med masse motivasjon for å hjelpe folk å gjøre mer.

Annonse


Med merkevaren Copilot+ og tilhørende maskiner, skal de utføre nettopp dette oppdraget, hevder de. De nye maskinene er tynne, lette og “vakre.” Maskiner med denne merkelappen har 40+ TOPS og er laget for Windows 11 for best ytelse og batterilevetid. Microsoft mener maskinene er 58 prosent kjappere enn MacBook Air M3 – de grunnleggende spesifikasjonene for Copilot+-maskiner er:

 • 16GB RAM
 • 256GB
 • NPU med 40+ TOPS ytelse

Støttet Adobe-programvare fra første dag:

 • Photoshop
 • Lightroom
 • Photoshop Express

Surface

De nye Surface-maskinene nevnt innledningsvis har omtrent samme design, men heldigvis er rammene kuttet og maskinene kommer i 13,8″ og 15″ utgaver. WiFi 7 støtte er også på plass. Surface Pro har OLED-panel, samt HDR og Dolby Vision IQ og nye “Studio”-kameraer samt 600 nits og P3 farge-spektrum.

Surface Pro 10 kan leveres med “Flex Keyboard” som ikke må kobles fysisk til maskinen.

Microsoft oppsummerer partner-maskinene:

 • Acer: Acers Swift 14 AI 2,5K berøringsskjerm lar deg tegne og redigere med større nøyaktighet og med fargenøyaktige bilder. Start og oppdag AI-forbedrede funksjoner, som Acer PurifiedVoice 2.0 og Purified View, med et trykk på den dedikerte AcerSense-knappen.
 • ASUS: ASUS Vivobook S 15 er en kraftig enhet som bringer AI-opplevelser til live med sin Snapdragon X Elite-plattform og innebygde Qualcomm AI. Den har 40+ NPU TOPS, et kjølesystem med to vifter og opptil 1 TB lagringsplass. Neste generasjons AI-forbedringer inkluderer Windows Studio-effekter v2 og ASUS AiSense-kamera, med tilstedeværelsesdeteksjonsfunksjoner for adaptiv dimming og lås. Bygget for portabilitet, har den en ultratynn og lett metalldesign, et batteri med høy kapasitet og førsteklasses stil med et enkeltsones RGB-bakgrunnsbelyst tastatur.
 • Dell: Dell lanserer fem nye Copilot+ PC-er, inkludert XPS 13, Inspiron 14 Plus, Inspiron 14, Latitude 7455 og Latitude 5455, og tilbyr en rekke forbruker- og kommersielle alternativer som gir banebrytende batterilevetid og unike AI-opplevelser. XPS 13 er drevet av Snapdragon X Elite-prosessorer og har en førsteklasses, futuristisk design, mens Latitude’ 7455 kan skilte med en fantastisk QHD+-skjerm og firehøyttalere med AI-støyreduksjon. Inspiron14 og Inspiron 14 Plus har en Snapdragon X Plus 1 og er laget med lett, lavkarbon aluminium og er energieffektive med EPEAT Gold-vurdering.
 • HP: HPs OmniBook X AI PC og HP EliteBook Ultra G1q AI PC med Snapdragon X Elite er slanke og elegante design, som gir avansert ytelse og mobilitet for en mer personlig dataopplevelse. Funksjoner inkluderer langvarig batterilevetid og AI-drevne produktivitetsverktøy, for eksempel sanntidstranskripsjon og møteoppsummeringer. Et 5 MP-kamera med automatisk innramming og øyefokus støttes av Poly Studios krystallklare lyd for forbedrede virtuelle interaksjoner.
 • Lenovo: Lenovo lanserer to AI-PCer: en bygd for forbrukere, Yoga Slim 7x, og en for kommersielle, ThinkPad T14s Gen 6. Yoga Slim 7x bringer effektivitet for kreative, med en 14,5″ berøringsskjerm med 3K Dolby Vision og optimert kraft for 3D-gjengivelse og videoredigering. T14s Gen 6 bringer opplevelser på bedriftsnivå og AI-ytelse til arbeidsoppgavene dine, med funksjoner som en privatlivslukker for webkamera, Wi-Fi 7 tilkobling og opptil 64 GB RAM.
 • Samsung: Samsungs nye Galaxy Book4 Edge er ultratynn og lett, med en 3K-oppløsning 2x AMOLED-skjerm og Wi-Fi 7-tilkobling. Den har et langvarig batteri som gir opptil 22 timer med videoavspilling, noe som gjør den perfekt for jobb eller underholdning på farten.

Windows og maskiner med Copilot+

Når det gjelder Windows, vil AI bakes inn i innstillingene slik at man finne funksjonen, som å fjerne bakgrunnen i et bilde. Copilot vil dessuten kunn svare på spørsmål fra varsler, og snart blir det støtte for GPT4o som ble lansert forrige uke. Målet er at man kan snakke med AI-en naturlig, og få hjelp uansett hva man gjør i Windows.

Copilot som app.

Det er ikke tull at AI skal bakes inn overalt: når man spiller Minecraft kan Copilot hjelpe spilleren i en naturlig samtale. Jepp: AI-en ser hva du gjør i spillet og hjelper deg å spille bedre. Engadget mener at det hele ser ut som det ikke skjer i sanntid. Vi håper det er mer enn et konsept.

“Recall” kommer kun til maskiner som støtter Copilot+, vi tipper det betyr minimum 40 TOPS AI-ytelse. Når Microsoft snakker om disse Copilot+-maskinene nevnes opptil 22 timer batterilevetid.

Surface Laptop

Det er en ny Windows-funksjon bakt inn for å hjelpe deg å huske ting. Funksjonen heter “Recall” og den husker alt du har gjort på maskinen. Om du husker har dette allerede lukket, og det høres ut som en super ide. Du vil ikke lenger måtte sende deg selv e-post eller skrive notater for å huske ting. Et eksempel på bruk er at man ser gjennom en rekke kjoler, men ønsker kun å bli vist de blå – “Recall” kan hjelp med kun å vise de blå kjolene i ettertid. “Når hun velger det riktige alternativet fra Recall, tar det henne rett tilbake til nettstedet for å handle,” forklarer Engadget. Det er også en “Recall Timeline”-funksjon som gjør det mulig å bla frem og tilbake i operasjonene man har utført i Windows for å finne igjen informasjon.

Ytelse

 • Opptil 22 timer med lokal video-avspilling
 • 18 timer surfing
 • Maks ytlse 23 prosent kjappere enn MacBook Air M3
 • 58 prosent kjappere vedvarende ytelse enn MacBook Air M3

De av dere, og det er ikke få, som misliker Windows 11 sitt søk vil elske dette: du trenger ikke lenger søk etter filnavn, i stedet søker man med stemmen etter nøyaktig innhold i filen man prøver å finne. Apropos søk, så indeksers filene i Windows 11 med Copilot sin nye “semantic index.” Dette er visstnok mye bedre enn dagens løsning. Blir det bra kan vi tilgi widgets i startmenyen.

microsoft surface 2024
Microsoft Surface Laptop og Surface Pro er bygget for AI med Snapdragon X, har opptil 22 timer batterilevetid, smalere rammer og Pro-modellen har OLED-panel og et nytt tastatur.

Microsofts mål er som nevnt å bake inn Copilot i apper, om ikke er det bare en chatbot. Derfor har de laget en “Windows Copilot Runtime” med over 40 AI-modeller som fungerer med en rekke apper, som Windows Photos som støtter AI-basert “Super Resolution” og en AI som kan lage historier rundt bildene den ser. Dette fungerer også i spill, som Flight Simulator, der AI kan hjelpe deg å optimalisere fly-ruten.

Restyle
Surface Laptop

Dekningen før eventet: “Surface møter AI”

Det er, merkelig nok, ingen direktestrøm fra eventet, så vi må sørge for å holde oss oppdatert i andre kanaler. Vi forventer i kveld selvsagt Surface Pro 10 med Snapdragon X Plus (ja, det noe merkelige ryktet går på at Pro-modellen ikke får Elite,) og Surface Laptop 6 med Snapdragon X Elite eller Plus. I tillegg har det for lengst lekket bærbare fra Microsoft-partnere som Dell med Snapdragon X-brikker.

Senest i går lekket Samsung sin Book4 med Snapdragon X Elite, Book4 Edge i 14 og 16 tommer-utgaver med opptil 22 timer batterilevetid – det er det samme som MacBook Pro M3. Maskinene har Copilot-knapper så det kan tenkes Microsoft endelig er klare til å lansere AI-tjenesten i Norge. Grok ble jo nettopp lansert på X i Norge. Vi testet netopp Intel-utgavene av disse, og ble mer forvirret iblandet skuffet enn hva vi hadde håpet på. Men tilbake til de to maskinene så har utrolig nok de svenske prisene lekket:

 • 14 tommer: 20 927 kroner – 16GB RAM – 512GB
 • 16 tommer: 22 085 kroner – 16GB RAM – 512GB

Nå er håpet at Microsoft og Qualcomm blir Microsoft og Windows sitt Apple M1-øyeblikk med automatisk ytelses-regulering og god batterilevetid. Og god batterilevetid er det ventet med en forbedring på opptil 98 prosent.