hp envy move og hp spectre fold
IDC venter på at Windows 10-støtten skal opphøre. Dette kombinert med en ny versjon av Windows gir selskapene litt mer optimisme for 2024. Bilde: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Stygge tall

De store PC-produsentene, og Intel, håper at Microsoft kan komme og hjelpe dem neste år, men kanskje ikke på den måten vi opprinnelig trodde.

Artikkelen inneholder annonselenke.

Gartner er optimistiske

Det er snakk om en ny versjon av Microsoft, og det høres for oss ut at Intel ikke er fornøyde med adopsjonsraten fra Windows 10 til Windows 11 – førstnevnte har fremdeles over 70 prosent markedsandel og overgangsraten til Windows 11 har stått på stedet hvil i sommer. Er Windows 12 nok til å selge nye maskiner? Ikke vet vi, men ifølge Gartner skal bunnen være nådd.

Analyseselskapet melder nemlig at salget har falt med ni prosent til 64,3 millioner maskiner sammenlignet med samme periode i fjor, og tror med det at dette er det laveste markedet vil oppleve. IDCs tall peker i retning på et fall på 7,6 prosent sammenlignet med 2022.

Annonse


Venter på at Windows 10-støtten skal opphøre

Gartner tror at markedet vil oppleve en bedring på tampen av året “så lenge juleshoppingen ikke svikter.” IDC er ikke like optimistiske og tror at det vil ta lenger tid å hente seg opp, men at “slutten på Windows 10-støtten kommer til å bidra til å drive salget i første halvdel i 2024 og fremover.”

Interessant. IDC mener altså at mangelen på Windows 10-støtte fra Microsoft, og ikke Windows 12, vil hjelpe på salget. Støtten for Windows 10 opphører helt oktober neste år, men selskapet har allerede stoppet å levere nye funksjoner til 2015 OS-et.

Både Gartner og IDC rangerer selskapene slik:

  1. Lenovo
  2. HP
  3. Dell
  4. Apple
  5. Asus

Selskapet sier at Windows 10 Home, Pro Enterprise og Education ikke får flere oppgraderinger og at 22H2 er den endelige versjonen. Det vil leveres månedlige sikkerhetsoppdateringer frem til 14. oktober 2025. Da er det helt over og ut for versjon 10. Windows 10 ble lansert sommeren 2015, Windows 11 oktober 2021.

ITavisen, 28. april 2023