Margrethe Vestager
EUs Margrethe Vestager mener Apple frykter konkurranse i EU.

Annonse


“En utrolig innrømmelse fra Apple”

Danske Margrethe Vestager, tidligere leder for partiet Radikale Venstre og økonomi- og innenriksminister, er for lengst en kjent EU-topp med ansvar for digital fornying og konkurranse-vilkår i regionen.

Apple mener DMA-loven er et sikkerhetsproblem

Det var 21. juni at bomben falt: Apple avslørte at Apple Intelligence ikke lanseres i EU-regionen i år: “Skal vi tro Apple tvinger EUs nye lovverk at de nedgraderer sikkerheten. Uansett hva som er årsaken vil Apple trenge mer tid for å gjøre teknologien klar, og når den lanseres i høst i USA (og Norge) er AI-plattformen uansett en beta-test som brukere må aktivere.”

DMA-lovverket “kan tvinge oss til å kompromittere integriteten til produktene våre på måter som risikerer brukernes personvern og datasikkerhet,” uttalte Apple tidligere denne måneden.

Mener Apple ikke tåler konkurranse

Nå uttaler Vestager at hun synes det er “veldig interessant at de sier at vi nå vil distribuere AI der vi ikke er forpliktet til å aktivere konkurranse. Jeg tror det er den mest fantastiske åpne erklæringen om at de vet 100 prosent at dette er en annen måte å deaktivere konkurranse på der de allerede har en høyborg.”

Annonse


Vi er ikke helt sikre på hva hun mener, all den tid de har konkurranse fra Google og Microsoft også i USA. Men så er det heller ikke kjent nøyaktig hvorfor Apple mener de ikke kan lansere AI-plattformen i Europa i år utover vage signaler om sikkerhetsproblemer. Vi skulle ikke tro det er et større problem for Apple, enn for Microsoft og deres Copilot+ AI-plattform nettopp lansert på de nye Snapdragon-maskinene 18. juni, men Apple mener de trenger mer tid.

Fra før av har selskapet bekreftet at de ikke ønsker å låse iOS 18 til kun en LLM, altså ChatGPT som blir å finne utenfor EU og i USA fra september.