kvinne ser på mobil
Kommer kongressen til enighet vil sosiale medier merkes som "ikke bevist trygge." "Surgeon general" i USA omtaler det som en nødsituasjonen.

Annonse


Kan bli «tobakksmerket»

USAs “stats-lege” Dr. Vivek Murthy mener man må ta hardere grep for å stagge bruken av sosiale medier, og ser nå mot måten tobakk har blitt merket i mange år.

“En nødsituasjon”

Det er klare advarsler på tobakksprodukter som sigaretter, og nå ønsker Murthy det samme på sosiale medier, og mener det er en mental helse-krise blant unge brukere:

“Den psykiske helsekrisen blant unge mennesker er en nødsituasjon – og sosiale medier har vokst frem som en viktig bidragsyter. Ungdom som bruker mer enn tre timer om dagen på sosiale medier, har dobbel risiko for angst- og depresjonssymptomer, og gjennomsnittlig daglig bruk i denne aldersgruppen var 4,8 timer fra sommeren 2023. I tillegg sier nesten halvparten av ungdommene at sosiale medier får dem til å føle seg verre med kroppen sin.”

Murthy skriver i meningsinnlegget på The New York Times at varslingen vil minne foreldre på at sosiale medier ikke “er bevist trygge”:

“Det er på tide å kreve en “surgeon generals”-advarselsetikett på sosiale medieplattformer, som klart varsler at sosiale medier er assosiert med betydelig psykisk helseskade for ungdom. En kirurggenerals advarselsetikett, som krever handling fra kongressen, vil regelmessig minne foreldre og ungdom om at sosiale medier ikke har blitt bevist trygge. Bevis fra tobakksstudier viser at advarselsetiketter kan øke bevisstheten og endre atferd. På spørsmål om en advarsel fra kirurgen ville få dem til å begrense eller overvåke barnas bruk av sosiale medier, sa 76 prosent av personene i en fersk undersøkelse av latino-foreldre ja.”

Det er som nevnt kun kongressen som har lov til å gjennomføre et slikt tiltak, og om eller når det skjer, er alt for tidlig å si noe om. Murthy mener dessuten at selskapene må dele alle sine data vedrørende helse til uavhengige forskere og offentligheten: “mens plattformene hevder at de gjør produktene sine tryggere, trenger amerikanerne mer enn ord. Vi trenger bevis.”