iphone 15 pro
iPhone forblir Apples viktigste inntektskilde, men i 2024 retter selskapet blikket mot fremtiden og skal prøve å øke omsetningen fra AirPods og Watch.

Annonse


2024 handler ikke om iPhone

Vi har hørt det tidigere, og hører det igjen fra Apple-kjenner Mark Gurman: 2024 er et viktig iPhone år bare fordi det fremdeles er selskapets mest innbringende produkt.

iPhone 16-serien – programvaren ruler

Men for Apple handler 2024 om å stålsette, og rette forbrukernes øyne mot fremtiden, og fremtiden må være mer enn en skjerm på rundt 7 tommer med berøring.

OS-et får en langt mer avansert Siri med LLM, og ifølge Gurman vil Apple virkelig trenge programvare-forbedringene. Som vi tidligere har skrevet pauset Craig Federighi utviklingen av nye iOS-versjoner i rundt en uke for å sørge for at kvaliteten ble opprettholdt – han skal nemlig ikke ha vært fornøyd med kvaliteten og ytelsen på OS-ene. Nå vet vi enda litt mer om hvorfor iOS blir så viktig neste år: ifølge samme Apple-journalist er årsaken at det ikke blir den store oppgraderingen av iPhone neste år:

ITavisen, 12. november, 2023
Bilde: ITavisen

Nye knapper

Foruten økt fokus på iOS 18 med Siri LLM og derfor mindre fokus på maskinvare, kan vi jo ta for oss hvilke endringer iPhone faktisk får neste år, for det er noe, men ikke mye som tidligere rapportert. Joda, det er ganske stort for Apple å øke skjerm-størrelsene. Dette er noe vi har skrevet om tidligere, og Gurman bekrefter igjen at dette skjer med Pro-modellene.

Dessuten får iPhone 16 action-knapp og de får også en ny knapp som er dedikert video-opptak. Det er ikke mange dager siden vi trodde den nye digital-knappen med kapasativ berøring skulle dedikeres kameraet, men Gurman mener altså knappen har video-fokus. Foruten dette sier Gurman det samme som de andre lekkerne: begge iPhone 16-seriene får en ekstra ny knapp i tillegg til at de billigste får action-knapp.

Annonse


Apple Vision blir kanskje ikke stort før i 2028

Men det er Vision Pro, AirPods og Apple Watch som Apple håper å dytte ekstra mye neste år. Ikke bare fordi det blir stadig vanskeligere å innovere i mobil-markedet utover AI og bedre kameraer, men også fordi selskapet er nødt til å se inn i fremtiden.

Problemet til selskapet er teknologi og fysikk: det er ingen som tror at Apple vil selge en vanvittig mengde Vision Pro til 3500 dollar. Prisen er for høy og batterilevetiden er for dårlig. Det er derfor forventet, som med Apple Watch, at det vil ta 3-4 generasjoner å få Vision-serien til virkelig å ta av. Men innen så skjer må selskapet øke omsetningen for AirPods og 2024 blir det store AirPods-året som vi tidligere har rapportert.

Apple skal oppgradere AirPods, fordi 3. generasjon ikke er særlig mye bedre enn langt dyrere AirPods 2. lansert i 2019. Problemet er derfor at kundene mao. kanskje velger en konkurrent for å få de samme funksjonene AirPods Pro 2 har. Løsningen for Apple skal være AirPods 4. med oppgradert desgin, nytt etui og USB C-lading. “Den beste versjonen av de to modellene vil inkludere aktiv støyreduksjon, noe som gir gjør det mulig for kundene å skaffe funksjonen til en lavere pris,” avslører Gurman.

Mellomklasse AirPods må bli bedre – Watch får kanskje nytt design, men det er neppe det viktigste

Så vi har omrisset for en strategi for AirPods i mellomklassen: ANC og nytt design. Hva med Apple Watch? Vi har klaget over et stagnert design i flere år, og det har vært rykter om et nytt design, men det kan være et feilgrep å endre utseende kun for endringens skyld – dette samtidig som Gurman sier at minst en ny modell får et nytt utseende.

Det kan stemme at design-endringene ikke er det viktigste om Apple klarer dette i 2024: påvisning av høyt blodtrykk og søvnapné. Om de klarer dette før konkurrentene, og alt tyder på en lansering i september 2024, kan de skryte av de er først med to svært viktige helse-funksjoner. Det vil dessuten sementere at Tim Cook og selskapets øverste ledelse fikk rett da de valgte å fokusere mindre på design og mest på trening, helse og velvære.

Foruten oppgraderte AirPods og Watch, får som kjent iPad Air 12,9 skjerm i år og iPad Pro får OLED-skjerm for første gang. MacBook Air oppgraderes dessuten med M3-brikke noe som kanskje innebærer at de får enda bedre batterilevetiden enn MacBook Pro M3 som har 22 timer. Også MacBook Pro-serien oppgraderes neste år, men det er usikker hva som blir bedre. Som tidligere avslørt får ikke MacBooks OLED-paneler før i 2025, året etter iPad Pro.

Annonse