Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Lenovo ThinkPad X1 Yoga er en av de beste bærbare på markedet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Lenovo ThinkPad X1 Yoga er en nesten perfekt Windows-PC

Test: Få kompromisser med Lenovos toppmodell.

I slutten av juli testet jeg Lenovo ThinkPad X1 Carbon. En drøm av en PC der Lenovo ikke hadde spart på nesten noe som helst. Det eneste vi hadde å utsette på den var den litt høye prisen og batteritiden som ikke stod til resten av produktet.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga
De siste ukene har vi hatt en nykommer i X1-serien inne på testbenken. Med X1 Yoga blander Lenovo det beste fra business-serien ThinkPad med den populære Yoga-serien for privatpersoner. Ved første øyekast ser den svært lik ut som Carbon-modellen, men så fort du løfter opp skjermen åpnes det en helt ny verden.

Spesifikasjoner:

  • Operativsystem: Windows 10 Pro
  • Skjerm: 14-tommers matt, oppløsning 2560 x 1440 piksler.
  • Prosessor: Intel Core i7-6600U, 2,60 GHz.
  • Grafikkort: Intel Graphics 520.
  • Lagring: 256 GB SSD.
  • Minne: 8 GB.
  • Tilkoblinger: 3x USB 3.0, 1x HDMI, 1x miniDisplay, microSD, sim-kort, hodetelefonutgang, Lenovos OneLink+, fingersensor, stylus.
  • Nettverk: Trådløst 802.11 a/b/g/n/ac.
  • Pris: 19 995 (modell testet).

De to største forskjellene på Carbon og Yoga er at man med sistnevnte kan man snu skjermen 360 grader og at den har berøringsskjerm med støtte for penn. Carbon-skjermen snu 180 grader slik at PC-en ligger flatt mot underlaget.

Lenovo har også gjort visse andre designendringer med Yoga ettersom det er en hybridmaskin. De har lagt til volumknapper og strømbryter på den ene kortsiden på PC-en slik at man har enkel tilgang når man bruker den i nettbrettmodus. Ellers har den alt du forventer av en PC i ThinkPad X1-serien: kvaliteten er enestående og designet er enkelt, men utsøkt. X1 Yoga består i hovedsak av karbonfiber og er med på å holde vekten nede samtidig som PC-en føles solid.

Av tilkoblinger stiller Carbon og Yoga også helt likt. Tre ganger USB 3.0, én miniDisplayPort, HDMI-utgang, kombinert lyd- og mikrofon-kontakt og Lenovos egen OneLink+ – en proprietær tilbehørskontakt. Pennen har også en egen plass lengst frem der den også lades.

Med OneLink+ kan man koble til tilbehør fra Lenovo.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Designet er enkelt og stilfullt.

I bruk
Det er vanskelig å ha noe å utsette på X1 Yoga ytelsesmessig. Intel i7-prosessoren er den samme som sitter i Carbon og alt flyter som en lek. Vår testutgave har 8 GB minne, noe som bør holde i massevis for de fleste. Det er ikke mulig å oppgradere minnet, så hvis tror du er avhengig av mer blir du nødt til å vurdere en annen modell. Prisen for den rimeligste X1 Yoga med 16 GB ligger på drøyt 30 000 kroner.

Det integrerte grafikkortet fra Intel er ikke beregnet på krevende spill, men ThinkPad-serien er uansett ikke beregnet på spillere. Selskapet har for så vidt en egen portefølje med PC-er for dem.

Viftene er for det meste svært stillegående og det er sjeldent at man hører noe fra dem. Setter man PC-en på fanget eller andre myke overflater, som for eksempel sofaen, og kjører tunge programmer, vil man naturligvis høre mer fra dem.

Modellen vi har testet har en matt skjerm med en oppløsning på 2560 ganger 1440 piksler. Det virker å være et godt kompromiss mellom full-HD, som noen mener blir for lite, og 4K som krever mer av både maskinvaren og batteriet. X1 Yoga kommer også i en OLED-modell. Fordelene med en matt skjerm er at den presterer bedre i sollys enn hva den blanke varianten gjør. Noe som er ypperlig for folk på farten og som jobber på litt forskjellige plasser.

Mens vi sa oss skuffet over batteritiden i Carbon, oppleves den litt bedre med X1 Yoga. I batteritesten til PC Mark 8 skårer den 4 timer og 12 minutter, 7 minutter bedre enn Carbon, noe som er det beste av PC-ene vi har testet i samme klasse.

Til vårt bruk som går i Word, OneNote, surfing, publisering, e-post og diverse redigering, kan man nok klare 5–6 timer uten lading.

HP Spectre 13: Vi mener mye om denne PC-en, og det er ikke uten grunn.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Tastene trekkes inn i kabinettet i nettbrettmodus.

Nettbrettmodus
Yoga-navnet forteller to ting: Det ene er at skjermen kan snus 360 grader, det andre at det er snakk om en berøringsskjerm. PC-en leveres med en egen penn. Den kan skjules direkte i et eget hulrom i PC-en, her har kanskje Microsoft og Apple noe å lære, der den også lades opp. Pennen fungerer godt til drodling, notater og navigering i Windows 10, men er på langt nær like godt å holde i som Surface Pen og Apple Pencil.

En av nyhetene i Windows 10 «Anniversary Update» var «Windows Ink» – et eget arbeidsområde i operativsystemet til apper som utnytter pennen. Her finner man blant annet klistrelapper, skisseblokk og skjermskisse, og Lenovo-pennen fungerer selvsagt her.

Én ting er at det er kjekt å bruke PC-en i nettbrettmodus til for eksempel surfing, en annen ting er at det ikke fungerer helt optimalt. Microsoft har gjort en forholdsvis god jobb med å tilpasse Windows 10 for berøringsenheter, men 16:9-formatet er ikke optimalt til nettbrettbruk. Resultatet er at PC-en føles for høy og smal, samtidig som den store størrelsen ikke hjelper på. Lenovo har gjort en smart ting ved at tastaturet trekkes inn i kabinettet når man snur skjermen helt rundt.

Berøring er ikke noe som er et must med PC-er, men vi merker selv at det er noe man savner når man plutselig har en PC uten.

Acers syltynne er ingen «Mac-dödare»: Men se hva du får for under 7000 kroner.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Pennen er kjekk til enkel notatbruk.

Overlegent tastatur
Vi har tidligere skrevet mye positivt om tastaturet på Lenovos ThinkPad-modeller og det er ikke uten grunn. Jo mer vi bruker det, jo mer blir vi glad i det. En og annen vil nok ha en annen mening, men dette tastaturet er kanskje det beste som sitter i en bærbar PC. Det er kun én ting å utsette på det og det er at Ctrl- og Fn-tastene ikke er plassert som ønsket. Vi skulle heller sett at Ctrl var plassert ytterst nederst til venstre.

Rett under piltastene sitter den integrerte fingersensoren med støtte for Windows Hello. Den kan brukes for å logge inn på Windows 10 og oppleves som rask og nøyaktig.

Styreflaten fungerer også mer enn godkjent. Den er glatt, rask og responsiv, men kommer du fra for eksempel en MacBook (Pro) kan den føles noe liten. Ettersom den er av typen «Precision Touchpad» har den støtte for standardgestene i Windows 10.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Tastaturet er i særklasse.

Konklusjon
Lenovo ThinkPad X1 Yoga oppfyller nesten samtlige krav når det kommer til en jobb-PC. Tastaturet er fantastisk, den har god ytelse, en topp skjerm og en tilfredsstillende batteritid. Designet er ikke det sprekeste, men som andre PC-er i ThinkPad-serien er den flott på sin egen måte.

Vi kan egentlig si mye av det samme som vi gjorde i Carbon-testen fordi disse modellene er totalt sett svært lite. Det eneste som skiller dem er «Yoga-funksjonen». Dermed kommer det ned til om man ønsker å betale mer (rundt 1500 kroner) for det ekstra X1 Yoga tilbyr.

Som med Carbon ender vi også opp med en karakter på ni av ti mulige. Med litt bedre batteritid og en ørliten prisjustering så er Lenovo der.

PS. Vi setter ikke minustegn ved batteritiden fordi den oppleves god nok, dog skulle vi ønske at den var litt bedre enn den er.

Karakter: 9/10

+ Skjerm.
+ Kvalitet.
+ Støtte for berøring.
+ Ytelse.

– Pris

Stikkord: lenovo, Tester, ThinkPad