Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Lenovo Yoga 900s er en utsaøkt PC. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

TEST: Dette kunne vært drømme-PC-en

Test: Men vi ble ikke helt overbevist.

Lenovo Yoga 900s må sies å være en av de mest interessante PC-ene da den ble annonsert under CES 2016-messen i januar. Selskapet la spesielt vekt på tykkelsen på 12,8 mm og omtalte den som «verdens tynneste hybrid-PC». Vekten er også beskjeden med 990 gram.

Lenovo Yoga 900s
Også her i ITavisen var forventningen stor og undertegnede vurderte Yoga 900s som den «ultimate PC-en». Dette av spesielt to grunner: først og fremst er den liten og lett og dermed veldig portabel. I tillegg kjører den en Intel m-prosessor noe som gjør den stillegående samtidig som batteritiden er bedre.

La oss se på spesifikasjonene først:

Operativsystem: Windows 10 Home.

  • Skjerm: 12,5-tommers blank berøringsskjerm med støtte for penn, oppløsning 2560 x 1440 piksler.
  • Prosessor: Intel Core m7-6y75.
  • Grafikkort: Intel Graphics 520.
  • Lagring: 512 GB SSD.
  • Minne: 8 GB.
  • Tilkoblinger: 1x. USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB-C, hodetelefonutgang
  • Nettverk: Trådløst 802.11 a/b/g/n/ac.
  • Pris: Fra 12 990 kroner. (Ukjent pris på vår modell.)

Vi har testet toppmodellen, men Yoga 900s er også tilgjengelig med Intel Core m5, 128 og 256 GB lagringsplass, 4 GB minne og med en skjermoppløsning på 1920 x 1080 piksler.

Vår utgave er også i fargen «Champagne Gold» noe som i hvert fall vi syns er en meget stilig farge. Føler du at det blir litt for mye, er den også tilgjengelig i en mer diskré «Platinum Silver». Hver sin smak.

Lenovo har gitt Yoga-serien et eget og unikt design. Det liker vi.
Lenovo har gitt Yoga-serien et eget og unikt design. Det liker vi.

Design
Noe av det første man legger merke til med Yoga-serien til Lenovo, er den spesielle utformingen av hengslet. Den blir omtalt som «watchband» eller klokkerem på norsk, og er kanskje det mest unike hengselet – sammen med Surface Book – på markedet. Vi liker det veldig godt og i tillegg til at det ser bra ut, er det også veldig stødig og man kan stille det i den vinkelen man måtte ønske.

Den andre tingen Yoga-serien er kjent for, er at man kan snu skjermen heeeele veien rundt. Lenovo snakker om fire forskjellige moduser for Yoga-serien: «Laptop Mode», «Stand Mode», «Tent Mode» og «Tablet Mode». Se bilder under for eksempel. Ettersom skjermen er i 16:9-modus er ikke nettbrettmodus det mest optimale. PC-en blir for høy og smal til at det fungerer bra. Telt- og ståmodus fungerer ypperlig hvis man bare vil se en film, surfe eller titte på YouTube.

Kabinettet består i hovedsak av karbonfiber som både er med på å holde vekten nede, samtidig som det er veldig sterkt. Yoga 900s føles solid og velbygd og leverer det man forventer til en PC over 10 000 kroner. Området rundt tastaturet har en myk overflate, som føles veldig behagelig. I tillegg liker vi at tastaturet er i «Champagne Gold»-fargen. Det ser rimelig bra ut.

I bruk
Med tanke på at Yoga 900s kjører på en Intel Core m-prosessor forventet vi ikke superytelse. Nei, dette er en PC til tekstbehandling, surfing og multimedia. Ytelsestallene (se lenger ned) fra Geekbench viser at PC-en ikke skårer særlig høyt, faktisk hakket svakere enn MacBook fra i fjor, og kan selvsagt ikke hamle opp med Acer Aspire S 13 som kjører på Intel Core i7. En ting som er kjekk med m-prosessoren foruten at den strømgjerrig, er at den er vifteløs. Noe som vil si at PC-en er helt lydløs. Komplett stillhet. Den blir heller ikke spesielt varm heller, noe som kanskje kan være en bekymring med disse PC-ene.

MacBook fra i fjor yter faktisk bedre enn Yoga 900s.
MacBook fra i fjor yter faktisk bedre enn Yoga 900s.

Uansett er PC-en perfekt til mitt bruk som innebærer publisering på ITavisen, Word, e-post, nettsurfing og litt videostrømming. Grafikkortet er et integrert Intel Graphics 520. Det betyr at det er mulig å spille de enkle spillene i Windows Store, Football Manager kan muligens også gå greit, men du kan glemme spill som Quantum Break og Rise of the Tomb Raider.

Skjermen har vi et litt blandet forhold til. På den ene siden er den rask og responsiv når man bruker fingeren til å navigere (den støtter også Lenovo Yoga Active Pen med 2048 trykknivåer, men den har vi ikke fått testet) og den er svært klar og god … når man har lysstyrken på maksimalt. Skjermen er altfor mørk på de laveste nivåene og vi føler man må opp rundt 70 prosent for at styrken skal være tilfredsstillende. På andre PC-er vi tester pleier lysstyrken å ligge mellom 25 og 40 prosent.

En annen ting som plager oss med skjermen, er at den er altfor blank. Den er nærmest ubrukelig utendørs.

 

Tastatur og mus
Noe av det viktigste for dem som jobber på farten, inkludert meg, er å ha et godt tastatur og en god styreflate. Vi har lenge vært begeistret over de lave tastene til Apples MacBook, men tastaturet til Yoga 900s er enda bedre. De har én ting felles ved at begge er lave, men det føles bare mer komfortabelt å skrive med Yoga 900s. I tillegg er tastene støysvake. Du vil neppe plage noen på stilleavdelingen på NSB-togene med Yoga 900s.

Styreflaten er dessverre et kapittel for seg og det føles som at Lenovo har virkelig spart på ting. Som vanlig på nyere PC-er, støtter også Yoga 900s Windows 10s Precision Trackpad som inkluderer flere gester, men problemer er at den er upresis, treg og det er altfor mye motstand i materialet. Den føles rett og slett litt seig ut. Styreflaten er kanskje det største ankepunktet med en ellers flott maskin.

Tastaturet er fantastisk, styreflaten er ikke det.
Tastaturet er fantastisk, styreflaten er ikke det.

Batteri
Vi var svært skuffet over batteritiden med Acer Aspire S 13 som vi testet forrige måned og den leverte langt under det Acer selv oppga. PC-en klokket inn på eksakt 4 timer i PC Mark 8-testen, noe som var langt under pari.

Heldigvis er det mye bedre med Yoga 900s. Joda, den kjører på en mer strømgjerrig CPU, men personer som kjøper Lenovoen ønsker uansett ikke ytelsen man får med Intel i7. Tall fra PC Mark 8 viser at Yoga 900s klokket inn på 6 timer og 5 minutter (Work) og 6 timer og 18 minutter (Home). Det er absolutt godkjent. Hvis man ikke har lysstyrken på maks, har Yoga 900s potensial til å klare en hel arbeidsdag, noe i hvert fall undertegnede finner tilfredsstillende.

Geekbench batteri

Konklusjon
Helt siden Lenovo Yoga 900s ble vist frem under CES-messen for fem måneder siden, har vi fulgt produktet nærme. Dette er en av de mest spennende PC-ene i år og viser at produsentene satser mer enn noen gang på unike PC-er. Kanskje fikk de et spark bak av Microsoft da de lanserte Surface-serien i 2012. PC-en er velbygd og oser av kvalitet. Designet vil nok ikke falle i smak hos alle, men her liker vi det så absolutt.

Skjermen er i og for seg god når man har satt lysstyrken høyt nok, men vi føler at den kunne vært enda mer lyssterk enn den er. Windows 10 fungerer svært godt i nettbrettmodus, så lenge man holder seg unna ting som Kontrollpanel eller Filutforsker, men vi tror ikke at nettbrettmodusen vil bli den mest brukte. Uansett er det kjekt med berøringsskjerm, spesielt når styreflaten er så dårlig som den er.

Tastaturet er heldigvis i en klasse for seg, og hadde resten av pakken vært like god, hadde Yoga 900s blitt PC-en vi har lett etter i en lang stund.

PS. Neste uke kommer testen av Lenovo ThinkPad X1 Carbon ut. Kanskje den mest ultimate jobb-PC-en.

Karakter: 7/10

+ Nydelig tastatur.
+ Topp byggekvalitet.
+ Støysvak.
+ God batteritid
+ Berøringsskjerm

– Under pari styreflate
– Lyssvak skjerm
– Til tider treg
– Høy pris

Stikkord: lenovo, Tester, yoga 900s