Du får mye for pengene med en Acer S13.
Du får mye for pengene med en Acer S13.

Annonse


Acers syltynne er ingen «Mac-dödare»

Tidligere i år var vi i New York for å se på Acers nye PC-er og maskinvare. En av PC-ene selskapet la mest vekt på under pressekonferansen, var Aspire S 13.

Design
Uten å si navnet var det tydelig at Acer hintet til at Aspire S 13 er en konkurrent til MacBook. Den er syltynn, lekker og startprisen er meget beskjeden sammenlignet med Apples utgaver. Tross den meget hyggelige prisen, føles dette ikke som en budsjett-PC. Ja, den består i hovedsak av plast, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Men la oss ta spesifikasjonene først.

Operativsystem: Windows 10 Home.
• Skjerm: 13,3-tommers matt, oppløsning 1920 x 1080 piksler.
• Prosessor: Intel Core i7-6500U.
• Grafikkort: Intel Graphics 520.
• Lagring: 512 GB SSD.
• Minne: 8 GB.
• Tilkoblinger: 2 stk. USB 3.0, 1 stk. USB-C, 1 stk. HDMI, SD-kortleser.
• Nettverk: Trådløst 802.11 a/b/g/n/ac.
• Pris: Fra 6890 kroner. (Modellen vi testet har ikke fått norsk pris ennå.)

Annonse


På den høyre side finner vi ladeporten som er av typen Acer proprietær, HDMI, USB 3.0 og USB-C. USB 3.0, hodetelefonutgang og en SD-kortleser danner venstre side. På baksiden finner vi luftinntaket og PC-en slipper ut luften på undersiden. PC-en er for det meste svært stillegående, men det er tendenser til svak og lettere moderat viftestøy uten at jeg holder på med noe krevende som for eksempel nettsurfing eller Word-redigering. Viften slår inn for fullt hvis man belaster den mer med flere åpne faner, ved videoavspilling eller spiller et mer ressurskrevende spill.

Dog opplevde jeg ingen støyproblemer i mitt daglige arbeide med PC-en.

Vi har testet den sorte modellen som foruten en sølvdetalj som dekker hengselet mellom skjerm og basen, samt rundt styreflaten og på yttersidene av PC-en, er helsort. Aspire S 13 er en lekker PC og ved første øyekast vil man neppe tenke at dette er en PC til under 7000 kroner.

Tilbake til kvalitetsfølelsen. Joda, man merker at dette er en PC i plast. Skjermen kan bøyes et par grader og er ikke like stødig som på andre premium-PC-er, men Aspire S 13 føles rimelig solid og rimelig lett med sine 1,3 kg.

Acer Aspire S13
Acer S13 er lett mottakelig for fingeravtrykk.

Tastaturet føles godt, men er ikke i toppklassen med Dell og Apple – som i hvert fall undertegnede er stor tilhenger av. I tillegg har vi fått den amerikanske modellen, slik at det tok litt ekstra tid med tilvenning. Når man er vant til å bruke en MacBook (2015) med svært lave taster, merker man at tastene på Acers PC føles litt høye, men etter et par dager i bruk, må jeg si meg rimelig fornøyd med tastaturet.

Styreflaten er av typen «Windows 10 precision trackpad», noe som vil si at den støtter standardgestene Microsoft har satt for operativsystemet. Dette inkluderer tre fingre opp på styreflaten for å åpne alle vinduer, tre fingre ned for å minimere alle og sveip til venstre/høyre for å bytte mellom programmer, for å nevne noen.

Den føles ikke like solid som på andre, dyrere PC-er og den er rett og slett altfor upresis.

Acer Aspire S13
Skjermen er forholdsvis synlig i direkte sollys.

Skjerm
Acer har valgt å gå for en matt skjerm, som jeg tror veldig mange vil sette pris på, med en oppløsning på «kun» 1920 x 1080 piksler. Den «lave» skjermoppløsningen er nok for å holde prisen nede og de fleste av oss vil ikke ha noe å si på det. Jeg har skiftet litt mellom Aspire S 13 og MacBook (oppløsning 2304 x 1440 piksler) de siste to ukene, og selv om det er klart at sistnevnte har en mye bedre skjerm, ikke føltes som en skuffelse å bruke Acers PC.

Rammen rundt skjermen er verken tykkere eller smalere enn på andre PC-er, men kan ikke sammenlignes med Dell XPS 13 med Infinity-skjerm. En av tingene Acer skryter av, er den gode innsynsvinkelen og her treffer de godt. Det er fullt mulig med godt innsyn hvis man sitter på en av sidene til den som bruker PC-en, men dette er ikke nødvendigvis like kjekt når man ønsker litt privatliv.

Acer Aspire S13
USB-C, USB 3.0 og HDMI side om side.

Batteri
En ting som har skuffet oss med Windows-PC-er det seneste året, er batteritiden. Surface Book var nær ved å bli vår anmelders «ultimate bærbare», men han valgte å levere den tilbake etter en lite tilfredsstillende batteritid. Det samme gjelder Dell XPS 13 og HP Spectre x2, som også har vært gode maskiner, men ikke levert på batterifronten. Vi har en følelse at Windows er årsaken.

Acer oppgir at S13 skal klare inntil 11 timer (ikke-berøringsmodellen), og dette er langt over det vi fikk presset ut av maskinen. Det vanligste er å oppgi batteritiden etter antall timer videoavspilling, men det er jo ikke slik det fungerer i praksis for hvem sitter og ser på video ni timer i strekk.

Vi kjørte Acer S13 gjennom PCMark 8 batteritest og der klokken den inn på eksakt 4 timer med lysstyrke satt til 50 prosent. Vår egen erfaring med jobb tilsier at dette er mer riktige tall. Den kan kanskje klare 5–6 timer med variert bruk som surfing med ti åpner faner, tekstbehandling i Word og litt video på YouTube og da er lysstyrken satt til maksimalt 30 prosent.

Dette er på ingen måte imponerende og i hvert fall langt unna hva Acer faktisk opplyser om.

Acer Aspire S13
VI føler at Acer har lykkes god med designet.

Ytelse
Modellen vi testet ble levert med en sjettegenerasjons Intel Core i7-6500U på 2,8 GHz, 8 GB LP DDR3-minne, 512 GB SSD og et Intel HD Graphics 520-grafikkort.

Den sedvanlige Geekbench 3-testen viser at S13 skårer bedre enn for eksempel Surface Book. 3141 og 6588 mot 3017 og 6320 på henholdsvis énkjerne og flerkjerner. I maskinen sitter det kun et integrert grafikkort fra Intel, så ikke forvent å kunne spille krevende spill. De fleste lette Windows Store-spill går greit og blant annet Fotball Manager 2016 flyter lett.

Selve opplevelsen av maskinen er positiv. Jeg har skiftet litt mellom nyeste insider-build og siste stabile Windows 10, og ting flyter ganske godt. Dette er også vår totale oppfatning med Windows 10, at det rett og slett er veldig stabilt og lite ressurskrevende. Dog opplevde jeg en del hakking på HBO Nordic med Edge da jeg koblet PC-en til en storskjerm. Problemet var fraværende med Google Chrome.

Acer Aspire S13
Med Acer Aspire S13 får du mye for pengene.

Konklusjon
Acer Aspire S13 er kanskje ikke den MacBook-utfordreren Acer mente den ville være. Joda, den har gode spesifikasjoner til en hyggelig pris, samt at den føles mye bedre enn prisen tilsier.

Den matte skjermen er flott, tross den «lave» full-HD-oppløsningen. S13 kommer også i hvit utforming og med berøringsskjerm, men modellen vår hadde ikke støtte for dette.

Foruten rimelig god ytelse og helt for så vidt greit tastatur, er det kjekt å se at Acer har tenkt fremover da de valgte å få plass til en USB-C-kontakt. Å samtidig ha tilgang til HDM er også veldig kjekt.

De to tingene som plager meg mest med S13, er batteritiden og styreflaten. Førstnevnte er langt unna det Acer lover – ikke at vi er overrasket over det – og jeg skulle gjerne sett at de hadde klart å presse én time ekstra ut av batteriet. Samtidig føles styreflaten upresis og «løs» enn de beste på markedet.

Karakter: 7/10

+ Tynn og lett
+ Godt tastatur
+ Flott med matt skjerm
+ Mye PC for pengene

– Batteritid
– Styreflate
– Litt lav skjermoppløsning
– Lett mottakelig for fingermerker

Annonse