HP Spectre 13 er en av de lekreste PC-ene på markedet.
HP Spectre 13 er en av de lekreste PC-ene på markedet.

Annonse


Vi mener mye om denne maskinen, og det er ikke uten grunn

I 2011 introduserte Intel en ny kategori bærbare PC-er kalt ultrabook. Dette er en klasse PC-er der slanke utformingen ikke skal gå på batteri eller ytelse. Ultrabookenes popularitet har nærmest eksplodert de seneste årene og samtlige PC-produsenter har et høyt fokus på disse.

HP har blant annet produktseriene Envy og Spectre som består av slike PC-er. Sistnevnte regnes som den ypperste.

HP Spectre 13
Flere ble nok tatt litt på sengen da HP i april annonserte den nye Spectre 13.

Interessant nok valgte PC-produsenten å avduke PC-en under et motearrrangement i Versailles fremfor en teknologimesse, men det er kanskje ikke så rart ettersom HP har et høyt fokus på det estetiske med denne PC-en.

Annonse


Spesifikasjoner (modell testet):

  • Windows 10.
  • 13,3-tommers IPS-skjerm, 1920 x 1080 piksler.
  • Intel Core i7
  • Intel HD Graphics 520.
  • 256 GB lagring, 8 GB minne.
  • 256 GB SSD.
  • Størrelse og vekt: 1,04 x 32,5 x 22,9 cm (h, b, d), 1,11 kg.
  • Tilkoblinger: 3 stk. USB-C.
  • Trådløst 802.11 a/b/g/n/ac.
  • Oppgitt batteritid: Inntil 8 timer.

Verdens tynneste bærbare PC
Det første som slo oss da vi pakket opp Spectre 13 er hvor usaklig tynn den er. Med en tykkelse på 10,4 mm er dette verdens tynneste PC og HP har gjort med å få den så slank som overhode mulig. En skulle kanskje tro at dette betyr at den kjører en laveffekts Intel Core M-prosessor, men nei, slik er det ikke.

Faktisk fikk HP beskjed av Intel at de ikke var mulig å lage PC-en så tynn med en i-prosessor, men etter tre måneders arbeid fikk HP det til.

PC-en kommer i konfigurasjoner med Intel i5- og i7-prosessorer. På maskinvarefronten har de ikke spart på noe.

På tross av den beskjedne tykkelsen, føles PC-en absolutt solid. Den er utsmykket i karbonfiber noe som gjør den holdbar og lett. Selve hengslet og baksiden av PC-en har fått et gullbelegg som i våre øyne gir den et lekkert utseende. På baksiden er det også der vi finner alt av tilkoblinger. Én hodetelefonutgang og hele tre USB C-tilkoblinger. Ta den, Apple. HP skal også ha skryt for å inkludere en USB C til standard USB-adapter i pakningen.

Spectre 13 har også en spesiell logo fra HP som vi føler passert godt med det unike designet.

I bruk
Vi skal ikke legge skjul på at vi er overrasket og begeistret over hva HP har fått til med en PC av denne størrelsen. Windows 10 flyter allerede glatt på mye forskjellig maskinvare og du vil ikke savne ekstra kraft i Spectre 13. Muligens hvis du er PC-spiller, men da vil du uansett ikke kjøpe en slik maskin.

Spectre takler fleroppgavekjøring som en lek og vi har ingen problemer med å bruke den i vårt daglige arbeide. Dette innebærer Word, OneNote, nettleser, e-post og publisering.

Ettersom det er snakk om Intels i-serie er ikke Spectre 13 vifteløs. HP hevder selv at man sjelden vil høre noe viftestøy, men vi føler at det ikke stemmer helt. Vi føler at vi opplever høy viftestøy mer enn vi forventet, og det fremkommer mest under opplading av maskinen. Dog vil du ikke ha noen problemer med dette hvis du kun surfer.

Når det gjelder skjermen er den for så vidt meget flott. Flere vil nok påpeke at oppløsningen ikke er høyere enn 1920 x 1080 piksler, men høyere oppløsning er ikke noe vi har savnet fordi skjermen er på kun 13,3 tommer. Skjermen er svært lyssterk (318 nits) og vi har holdt oss til en lysstyrke på 20–40 prosent. Innsynsvinkelen er også ypperlig, noe som både kan være positivt og negativt.

Etter flere års samarbeid med Beats inngikk HP i fjor vår en avtale med Bang & Olufsen om å levere høyttalerne i flere av selskapets bærbare. Lyden i høyttalerne i Spectre 13 er ikke noe å skrive hjem om – for å bruke det uttrykket. Den oppleves som flat og uinspirerende, og selv med justeringer i det medfølgende Bang & Olufsen-programmet ble vi aldri tilfreds med lydkvaliteten. HP inngikk muligens et kompromiss med tykkelsen på PC-en.

HP Spectre 13
Alle detaljer virker å være nøye gjennomtenkte.

Godt tastatur, godkjent styreplate
Styreflaten på Windows-PC-er har ikke vært kjent for å være de beste. En årsak til dette er at de ulike PC-produsentene har kjørt ulikt oppsett, en annen ting er at det ikke har vært noen standarder for gester i Windows.

Med Windows 10 tok Microsoft grep og introduserte noe de kaller «Precision Trackpad» som inneholder ulike standardgester for bruk med to, tre og fire fingre. Ettersom Spectre 13 er i premiumklassen av PC-er, støtter den selvfølgelig dette. PC-en har en styreflate i glass, som seg hør og bør, og er rask og responsiv. Det eneste vi har å utsette på den er at den oppleves litt liten.

Tastaturet er også forseggjort. HP har tatt en snarvei og brukt det amerikanske oppsettet med skandinaviske bokstaver plassert på riktig sted. Når man tidligere har vært bortskjemt med en stor og god Enter-tast, vil man ikke nødvendigvis sette pris på den mindre. Uansett er tastaturet svært behagelig å skrive på. Kanskje ikke like godt som på Lenovo ThinkPad X1 Carbon, Apple MacBook og Dell XPS 13, men det er absolutt i toppklasse. I tillegg er det også bakbelyst, men man har kun to innstillinger: av eller på.

HP Spectre 13
Tastaturet er svært godt å skrive på.

Batteritiden skuffer …
Er det noe som er interessant når vi tester PC-er, er å se hvor mye den faktisk batteritiden springer med produsentens oppgitte tall. HP lover inntil åtte timer batteritid, men vi har ikke klart å få ut noe i nærheten av dette. Vi kunne også kjørt en batteritest der vi spiller av en video til batteriet sier stopp, men det vil neppe gi svar på hvor lenge batteriet varer i praksis.

I PC Mark8-batteritesten sa det stopp etter én time og 55 minutter. Det er desidert dårligst av PC-ene vi har testet så langt i år.

Det tallet representerer uansett ikke den faktiske opplevelsen, men gir en god pekepinn på hvor godt batteriet er. I vårt bruk, som nevnt over, vil vi PC-en klare maksimalt fire timer med en lysstyrke på 40 prosent..

HP Spectre 13
PC-en er dessverre svært glad i fingermerker.

Konklusjon
HP Spectre er en av de mest unike PC-ene der ute. Ikke bare er den syltynn, men den har også et helt eget design der fleste PC-ene i samme klasse er sølvgrå metall med sorte taster.

Maskinen føles solid og det er ingen tegn til slark eller svikt i kabinettet. Kvaliteten er gjennomgående ypperlig.

Er det noe vi virkelig har å utsette på HP Spectre 13 er batteriet som vi føler er langt under det man kan forlange. Kjøper du denne, anbefaler vi å ha laderen i nærheten til enhver tid. Dog skal PC-en ha pluss for at ladingen går på et blunk.

Av alternativer til HP Spectre 13 finner vi blant annet Acers nye Aspire S13 med et slankt design og solid ytelse, og Dell XPS 13 som til stadighet er en av de beste ultrabookene på markedet.

Karakter: 8/10.

[prisguide id=”264477″]

+ Flott design
+ Godt tastatur
+ Topp ytelse

– Batteritid
– Høyttalere
– Høy pris

Annonse


Annonse


Annonse