njordpiratoktober2021
Managing Partner hos Njord, Lars Lokdom er glade for at de er frifunnet for grovt bedrageri i Danmark.

Annonse


Advokatbyrået som sendte regninger til pirater er frifunnet – nå kan det komme nye brev til fildelere

Den danske avisen Berlingske kan avsløre at danske Njord Law Firm er frifunnet, noe som kan bety at de i igjen kommer til å sende pengekrav til personer de mener har lastet ned film- og TV-serier ulovlig.

Njord mener de har EU-domstolen på sin side

Det er mange år siden vi sist hørte om advokatbyrået: i februar 2018 meldte vi at over 3000 nordmenn fikk sin IP-adresse utlevert som følge av press fra advokatbyrået, mens vi i mai samme år at jus-eksperter mener dette mer er utpressing enn noe annet:

– Mitt inntrykk er at det misbrukes, sier Mårten Schultz, uttalte professor i sivilrett ved universitetet i Stockholm den gang, og la til:

– Det finnes en risiko for det som på engelsk kalles for “legal blackmailing”, at man med sine juridiske og økonomiske muskler skremmer små medborgere til å betale krav som de rent rettslig ikke behøver å betale.

Annonse


“Forbrugerombudsmanden” varsler egen undersøkelse

Nå har dog Njord fått medhold i at det de driver med ikke er ulovlig, etter at de ble gransket i Danmark for grovt bedrageri for en verdi av 7,5 millioner danske kroner – dette innebærer at advokatene i teorien igjen kan fortsette å sende brev der de ber om tusenvis av kroner for nedlastet innhold.

“Forbrugerombudsmanden” i Danmark kan dog fremdeles sette ned foten, da de har valgt selv å undersøke Njord, men det er usikkert hvor langt de kommer i rettsapparatet all den tid saken nå er konkludert.

Professor sier det uansett er opp til retten

Helt tilbake i oktober 2017 uttalte opphavsrettprofessor Sanne Wolk å ignorere brevet og ikke betale:

«Ikke betal. Du trenger ikke engang å svare på det. Til slutt er det retten som bestemmer om du må betale eller ikke. Vi har sett liknende brev tidligere, og kun et fåtall er sakene blitt tatt til retten», sier Wolk overfor Ny Teknik.

Annonse