Dette er filmen det gjelder: London has fallen.
Dette er filmen det gjelder: London has fallen.

Annonse


Flere nordmenn mottar «trusselbrev» fra dansk advokatbyrå

ITpro skriver at flere norske personer har mottatt et brev fra det danske advokatbyrået Njord Law Firm.

Oppdatert 18. januar klokken 15.50:

Forbrukerrådet har publisert en artikkel der de oppfordrer mottakerne av brevet verken å betale eller svare Njord Law Firm.

– Kravet fremstår som urettmessig, og kan heller ikke sendes til inkasso. Selskapet har ikke nok beviser til å trekke de slutningene de gjør. Skulle saken mot formodning gå til retten, anbefaler vi deg å ta kontakt med Forbrukerrådet, sier Finn Myrstad i en uttalelse.

Annonse


Flere har mottatt krav
Ifølge ITpro har de sendt ut liknende brev til danske brukere i flere år, og at det nylig har dukket opp slike brev i postkassen til nordmenn.

Firmaet skriver at de arbeider på vegne av rettighetsinnehavere og at mottakerens IP-adresse skal ha blitt brukt til å laste ned en film ulovlig. I dette tilfellet dreier det seg om «London has fallen». Advokatbyrået tilbyr seg å avslutte saken hvis mottakeren betaler kravet på 2700 kroner.

– For det første syntes jeg det var litt rart at noen kan, eller påstår at de har fått utlevert informasjonen som hevdes fra Norge til Danmark. I tillegg var dette i en periode hvor jeg ikke var hjemme, forteller Adam Ahlquist til ITpro. Han er en av nordmennene som har mottatt «trusselbrev» fra Njord Law Firm.

Les også: Dommer mener at IP-adresse ikke beviser hvem som laster ned.

Betalte ikke
Ahlquist forteller til ITpro at han først ble sjokkert og fikk litt panikk etter å ha mottatt brevet. Etter å ha søkt råd i Facebook-gruppen «Hjelp til alt mulig», valgte han ikke å betale kravet.

– Den følelsen jeg sitter igjen med nå er at dersom jeg hadde vært naiv og betalt – ville jeg blitt svindlet, sier Ahlquist til ITpro.

Brevet er signert av Jeppe Brogaard Clausen, advokat og partner i Njord Law Firm. Til Bergensavisen opplyser han at de har sendt ut flere tusen brev til norske mottakere den seneste uken.

– En alminnelig opplysningskampanje har ikke tilstrekkelig effekt. Derfor har man valgt disse brevene for å komme ulovlig nedlasting og fildeling til livs. Siden vi startet opp i Danmark i 2014 har vi prøvd å finne en kommunikasjonsform som ikke er for aggressiv, men nøytral og opplysende, forteller Clausen til avisen. Han legger til:

– Vi stiller to spørsmål om dette er noe mottakeren kjenner til. Det er enkelt å forholde seg til. Med all respekt for mottakeren synes vi at dette er å spørre pent og ordentlig, legger han til.

Advokaten ser ikke noe galt i at de tilbyr å droppe saken hvis mottakeren velger å betale inn beløpet på 2700 kroner.

– Vi presenterer en mulighet for en økonomisk løsning om man selv eller barna ulovlig har sett en film. Få betaler uten å ha vært i dialog med oss. Det er en skrøne at folk betaler av redsel. Men det er selvfølgelig ikke kjekt å få brev fra advokat om at noe ulovlig har foregått på IP-adressen, forteller han til avisen.

– Fremstår som trusselbrev
Bergensavisen skriver at de er blitt kontaktet av flere nordmenn de seneste dagene som har mottatt det samme brevet som Ahlquist. De er ikke videre begeistret for praksisen til det danske advokatbyrået.

– Utlevering av IP-adresse etter rettskjennelse er helt greit. Det betyr imidlertid ikke at de har identifisert personen som har begått lovbrudd. De har ikke nok beviser til å trekke slutningene de gjør i brevet. Dette fremstår som trusselbrev, sier Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, til Bergensavisen.

Har du mottatt et liknende krav fra Njord Law Firm?

 

Kilder:
Bergensavisen,
ITpro

Annonse