Utviklerne er lei "app-skatten": - Apple og Google er under press.
App Store og Play Store møter motstand fra utviklere.

Annonse


Utviklerne er lei “app-skatten”: – Apple og Google er under press

Netflix er det neste selskapet som går ut mot provisjonen Apple tar for hver transaksjon i App Store. Dette ved å lure seg rundt sperrene iPhone-produsenten har satt.

– Vil møte press fra utviklere

Ifølge Macquarie Research er det flere utviklere som er motstandere av de prosentene Apple og Google tar i sine respektive appbutikker, og press fra den gruppen samt myndighetene kan bety at de to selskapene må nedjustere provisjonen ytterligere.

“Vi tror at de tradisjonelle provisjonene for appdistribusjon er under press. Endringer i provisjonen vil påvirke overskuddene betraktelig”, skriver Ben Schachter, i Marquarie Research, i et forskningsnotat.

Schachter tror at Apple kan tape så mye som 16 milliarder dollar hvis provisjonen blir nedjustert fra de nåværende 30 prosentene (15 prosent fra abonnementer etter det første året).

Annonse


Spotify er stor motstander

Analytikeren sier at flere av utviklerne føler at Apple og Googles provisjon er urettferdig og er sterkt imot dette. Han tror presset bare vil øke fremover.

Epic Games er et av selskapene som ikke har noe til overs for summene Apple og Google tar. Derfor er ikke spillet “Fortnite” tilgjengelig via Play Store for Android. Ettersom selskapet ikke har noe valg – foruten å la være å lansere det – er “Fortnite” tilgjengelig i App Store på iOS.

Spotify er også store motstandere av det de omtaler som “Apple-skatten” og bidro stort til at Apple nedjusterte provisjonen fra 30 til 15 prosent for fornyelser av abonnementer etter ett år. Den svenske strømmetjenesten forsøkte først å omgå sperren til Apple.

Under myndighetenes søkelys

I tillegg er det ventet at myndighetene retter blikket mot App Store og Play Store. Business Insider, som først rapporterte om saken, skriver at høyesterett i USA skal ta en ankesak i forbindelse med et monopolsøksmål rettet mot Apple av kundene på grunnlag av at App Store er det eneste alternativet for utviklere og at de dermed er nødt til å betale provisjon til Apple.

Nylig ble Google ilagt en gigantbot av EU-kommisjonen for å ha misbrukt markedsposisjonen sin med Android.

Schachter skriver i forskningsnotatet at Apple og Google lanserer flere tjenester, som Apple Music og YouTube Red, som konkurrerer direkte med utviklernes og at utviklerne vil hevde at duoens posisjon som eiere av plattformene gir dem urettferdige fordeler.

 

Kilde:
Business Insider (krever innlogging)

Annonse