Annonse


– Lynmeldingsappene kan ikke bli en frihavn for kriminelle

Etter terrorangrepet i London forrige uke, ber britiske myndigheter igjen om en bakdør til WhatsApp og liknende lynmeldingstjenester.

WhatsApp nekter å utlevere loggen
Dette er de samme kravene daværende statsminister David Cameron uttrykte etter angrepet på Charlie Hebdo i Paris i 2015. Innenriksminister Amber Rudd beskriver det som «fullstendig uakseptabelt» at myndighetene ikke har tilgang til å lese meldinger på tjenester med ende-til-ende-kryptering.

– Vi må være trygge på at selskaper som WhatsApp, og mange andre med dem, ikke gir terrorister en trygg havn der de kan kommunisere med hverandre uten at noen får tilgang til meldingene deres, sier hun til Daily Telegraph.

Hun legger til:

Annonse
– I slike situasjoner er vi nødt til å sørge for at etterretningstjenestene har mulighet til å komme seg inn i krypterte tjenester som WhatsApp.

London-terroristen sendte en melding på WhatsApp før han kjørte ned og drepte flere mennesker og senere knivstakk en politimann som døde av skadene. Hvem han sendte meldingen til er uvisst. WhatsApp ønsker ikke å dele loggen og politiet kommer seg ikke forbi krypteringen.

Blir kritisert
The Verge skriver at innenriksministeren etter uttalelsene har blitt kritisert for sin mangel på forståelese for teknologi, men at de legger frem en stadig pågående «krig» mellom myndigheter og teknologiselskapene.

Amerikanske myndigheter uttalte det samme etter San Bernardino-skytingen i 2015 i den mye omtalte FBiOS-saken. Myndighetene krevet at Apple låste opp iPhonen tilhørende den avdøde terroristen Syed Farook – noe selskapet nektet. Like før rettssaken skulle starte, lyktes FBI med å låse opp telefonen og rettssaken ble avlyst.

I Brasil er WhatsApp blitt blokkert ved flere tilfeller fordi selskapet nekter å samarbeide med politiet i etterforskninger.

Er du enig med Rudds påstander om at myndighetene må ha tilgang til lynmeldingstjenestene?

 

Kilder:
The Verge,
Dagbladet

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse