Flere kan følge etter Xiaomi og lansere mobil med rammeløs skjerm.
Flere kan følge etter Xiaomi og lansere mobil med rammeløs skjerm.

Annonse


Slik blir 2017-mobilene

Om en drøy måned er det slutt for 2016 og fokuset rettes sakte, men sikkert på 2017 og den kommende teknologien.

Flaggskipene i 2017
I år har kameraet med doble sensorer fått sitt inntog, Apple har fjernet lydutgangen og Xiaomi har sluppet den første mobilen med nærmest rammeløs skjerm.

Så hva skjer egentlig i 2017? Vi har blant annet sett på de fremste ryktene for å se hvordan toppmodellene blir til neste år.

Design: Samsung og Apple med flere ble kanskje tatt litt på sengen da Xiaomi kunngjorde Mi Mix-telefonen med rammeløs skjerm. Det har vært ryktet sterkt at de to selskapene også jobber med liknende design, men det kinesiske selskapet kom den altså i forkjøpet. Vi tror at flere vil slenge seg på den trenden i 2017.

Annonse


Mi Mix er for stor for mange med sine 6,4 tommer.
Mi Mix er for stor for mange med sine 6,4 tommer. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Raskere brikkesett: Tradisjon tro vil de mobile brikkesettene bare fortsette å bli kraftigere. Tidligere denne måneden annonserte Qualcomm den kommende Snapdragon-toppmodellen 835. Vi forventer også å se nye modeller fra Apple med A-brikkesettet, Samsung med Exynos og Huawei med Kirin for å nevnte noen.

Qualcomm har avduket den nye Snapdragon-prosessoren.
Qualcomm har avduket den nye Snapdragon-prosessoren. (Ill.: Qualcomm)

USB-C: De første modellene med USB-C dukket allerede opp i 2015, men fikk et større gjennombrudd i år. Galaxy S7-mobilene kom med micro-USB og Apple sverger fortsatt til Lightning – selv om det ikke passer overens med hva de gjør med MacBook Pro-modellene. I 2017 forventer vi at store deler av mobilbransjen kommer til å omfavne USB-C, og kanskje gjør Apple det også.

Vil USB-C ta over for mini-jacken?
Vil USB-C ta over for mini-jacken? (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Raskere lading: Mens batteriteknologien fortsatt venter på et gjennombrudd, har det skjedd store ting på ladefronten og flere mobiler har støtte for såkalt hurtiglading. Google håper at Android-produsentene kan enes om én felles standard. Nylig annonserte Qualcomm Quick Charge 4 som skal gi fem timer med bruk etter kun fem minutter lading. Huawei har også vist frem ladeteknologi og deres Mate 9 Pro skal holde én dag med kun 20 minutter lading.

Det er lett å forveksle Mate 9 Pro med Note 7.
Huawei Mate 9 Pro har ny ladeteknologi om bord. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Bluetooth 5: Teknologien ble ferdigstilt i sommer og er klar for mobile enheter i 2017. Bluetooth 5 firedobler hastigheten fra forrige generasjon, dobler overføringshastigheten samtidig som den bruker mindre batteri.

Bluetooth 5 kommer med en rekke forbedringer.
Bluetooth 5 kommer med en rekke forbedringer. (Ill.: Bluetooth SIG)

Trådløs lyd: Apple var ikke først ut med å skrote lydutgangendet var Motorola – men de er selskapet som har fått mest kritikk for det. Vi tror at flere selskaper vil følge etter og legge til rette for trådløs lyd på morgendagens smarttelefoner. Dette åpner for at plassen lydutgangen tok kan brukes til noe annet. Kanskje et større batteri.

AirPods er Apples første, trådløse ørepropper.
AirPods er Apples første, trådløse ørepropper. (Ill.: Apple)

Er det noe vi har glemt? Hvordan tror du 2017-mobilene blir?

Annonse