Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Bluetooth 5 kommer med en rekke forbedringer. (Ill.: Bluetooth SIG)

Dette må du vite om Bluetooth 5

Hastighet, rekkevidde og iBeacon.

Forrige måned annonserte Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) versjon 5 av den trådløse teknologien.

Bluetooth 5
Det er fortsatt en stund til at de første enhetene leveres med den nye teknologien, og det er kanskje ikke alle som vet fordelene og forbedringene sammenlignet med forrige generasjons Bluetooth.

Android Authority har publisert en artikkel der de forklarer hva som er så spesielt med Bluetooth 5. Først og fremst er det viktig å merke seg at den nyeste versjonen er bakoverkompatibel, så det er ikke nødvendig å skrote dine nåværende dingser.

Hva er egentlig nytt eller forbedret?

1. Rekkevidden: Bluetooth 4.x BLE har en rekkevidde mellom 50–100 meter utendørs i klar sikt. Innendørs er den redusert til rundt 10–20 meter. Bluetooth 5 firedobler rekkevidden sammenlignet med LE-enheter (Low Energy).

2. Ytelse: Mens den nåværende generasjonen har en overføringshastighet på 1 megabit per sekund er hastigheten i Bluetooth 5 doblet til 2 megabit per sekund. Dette kan åpne for avanserte enheter som er avhengige av høyere overføringshastugheter.

3. Energiforbruk: Selv om det er naturlig å tro at økt rekkevidde og hastighet er lik økt strømforbruk, bruker Bluetooth 5 faktisk mindre strøm enn forgjengeren.

4. iBeacon/Eddystone: Apple iBeacon/Google Eddystone er kort fortalt Bluetooth-basert teknologi som ved hjelp av små «sendere» tar kontakt med mobiltelefoner i nærheten. Teknologien kan ofte sammenlignes med NFC (Near-Field Communication). iBeacon kan for eksempel sende ut tilbudskuponger og annet til kunder når de går inn i en butikk, eller sende ut relevant informasjon om en butikkavdeling.

Bluetooth 5-spesifikasjonene forventes å stå ferdige mot slutten av dette året og de første enhetene kan dukke opp tidlig i 2017.

 

Kilde:
Android Authority

Stikkord: bluetooth