iPhone 7 Plus til venstre, Mi Mix til høyre. En av disse designene har en fremtid...
iPhone 7 Plus til venstre, Mi Mix til høyre. En av disse designene har en fremtid...

Annonse


iPhone 7 Plus er gammeldags sammenlignet med fremtidsmobilen alle kommer til å kopiere

Silicon Valley (ITavisen:) Xiaomi, eller Mi som selskapet ønsker å bli omtales som i Vesten (takk, det gjør jobben vår enklere), har sikret seg teknologi fra det fire år unge norske selskapet Elliptic Labs, basert i Silicon Valley.

Fremtiden, noen år før alle andre
Det er Elliptic Labs, selskapet ledet av norske Laila Danielsen, som har står bak programvaren som gjør det mulig å dekke hele fronten av mobilen fra det kinesiske selskapet med en stor og nydelig skjerm.

Vi møtte Danielsen i San Francisco for å ta en titt på Mix, en mobil som riktignok imponerte på bilder, men som faktisk tar seg enda bedre ut i virkeligheten.

Mix er rett og slett et produkt mange år foran alle andre hva angår skjermteknologi og design. Dette er vakkert.

Annonse


Det er ikke tvil om at alle mobiler i toppklassen kommer til å se mer eller mindre ut som denne om noen år.

Artikkelen fortsetter under spesifikasjons-listen.

Spesifikasjoner

  • Dimensjoner: 158.8 x 81.9 x 7.9 mm
  • Vekt: 209 g
  • SIM: to SIM-kort-støtte  (Nano-SIM, dual stand-by)
  • Skjerm: IPS LCD – 16 millioner farger – panel: 6,4″ (rundt 83.6 prosent er skjerm i forhold til totalstørrelsen) – 1080 x 2040 – 362 PPI
  • Android 6.0 (Marshmallow)
  • Brikkesett: Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821 – CPU Quad-core (2×2.35 GHz Kryo & 2×1.6 GHz Kryo)
  • GPU:  Adreno 530
  • Minnekort: Nei
  • Intern RAM og lagringsplasmodeller: 128 GB, 4 GB RAM eller 256 GB, 6 GB RAM
  • Kamera: 16 MP, f/2.0, EIS (gyro), autofolus, to LED blitz
  • Geo-tagging, HDR og panorama
  • Video: 2160p @ 30fps, 1080p @ 30fps, 720p @ 120fps
  • Frontkamera: 5 MP (under panelet)
  • 3.5mm-lydutgang
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot
  • Bluetooth v4.2, A2DP, LE
  • GPS med A-GPS, GLONASS, BDS
  • NFC
  • USB Type-C 1.0

Rammeløse, kurvede skjermer det neste steget
Danielsen: – Vi forventer at dette er fremtiden for alle mobiler, men at designet kommer til å endre seg noe, ikke bare at mobilene ikke har ramme rundt skjermen, men at kurvede skjermer som dekker hele fronten er det neste steget.

– To veldig store selskap tok kontakt etter avsløringen av Mix, de hadde rett og slett et krisemøte etter at vi viste frem teknologien vår, skryter Danielsen.

Danielsen forklarer entusiastisk og stolt hvordan hun opplevde det under prestasjonen av Mix i Kina – for å si det forsiktig fikk hun mange innkommende samtaler fra personer som først under pressekonferansen fikk vite at det var nettopp Elliptic Labs som gjorde mobilen mulig.

Laila Danielsen har grunn til å smile bredt over hva selskapet hennes har fått til.
Laila Danielsen har grunn til å smile bredt over hva selskapet hennes har fått til. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Hemmeligheten er programvare
Men hvordan har Elliptic fått til dette? Jo, men smart programvare-algoritmer.

Det spiller absolutt ingen rolle hvilke materialer mobilene er laget av, Gorilla Glass eller noe annet – hemmeligheten ligger i algoritmene som er smarte nok til å skjønne hvor brukeren er i forhold til sensorene i panelet.

Elliptic spesilaiserer seg på denne programvaren i kombinasjon med en ultralyd-nærhetssensor som gjør det mulig å skjule sensorene bak skjermen. Selv høyttaler-lyd kommer fra bak glasset, samt at frontkameraet er i bunnen av enheten.

Apple har brukt en god del penger på å forske frem teknologi slik at de kan få sensor-teknologien bakt inn i en sensor du kan se i rammen rett over panelet, mens Android-mobiler har et noe større sensor-fotavtrykk og en litt større vei å gå, bortsett fra Mi, da, som har skaffet seg en gull-kontrakt med det norske selskapet.

Danielsen vil ikke avsløre planene videre i detaljer, selvsagt, men hinter til mindre mobiler, spesielt fordi Danielsen selv synes Mix sine 6,4 tommer er i største laget for henne.

Rammeløse mobiler er fremtiden, liten tvil om det, men når kommer Google, Apple og Microsoft etter?
Rammeløse mobiler er fremtiden, liten tvil om det, men når kommer Google, Apple og Microsoft etter? (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Selges på det svarte markedet til flere hundretusenvis av kroner
At denne mobilen er ettertraktet er en underdrivelse: den er selvsagt utsolgt allerede, noe som er lett å skjønne når prisen i Kina på denne utrolige mobilen er på kun 3500 kroner. Ja, du leste riktig. Mens vi her i Norge betaler over det dobbelte for 5,5-tommere med masse ramme…

Lansering i vesten kommer neppe til å skje, og Danielsen kan heller ikke avsløre hvor mange som er produsert, eller hvor lette de er, eller ikke er, å lage.

Selv har hun kun en, samt tre andre eksemplarer på et sikkert sted.

Men Danielsen avslører at Mix selges for utrolige summer på secondhand-markedet: 24 000 kroner.

Hun har også sett bud på 240 000 kroner – trolig fra selskap som ønsker å disikere mobilen og finne ut hvordan de har fått til dette.

De kommer trolig ikke langt med det, nettopp fordi hemmelighetene ligger i Elliptics spesial-saus, altså algoritmene, og de kan du tro er patentert herfra til Mars.

Kjapp og lekker
Denne mobilen kunne ha blitt herpet av en dårlig og overlesset Android-versjon, men så er heldigvis ikke tilfellet.

Du ser selv i bildet under hvor rent og pent Mi sitt grensesnitt er, dessverre kjører den ikke 7.0 eller 7.1, men grensesnittet er det lite å utsette på, silkemykt kjører det også (skulle bare mangle med 4GB RAM (256GB-modellen har 6GB RAM) og lynkjappe Snapdragon 821 som også gir gass til Google Pixel).

Dessverre er hele Android-opplevelsen myntet på et kinesisk publikum, med andre ord er det meste på kinesisk, inkludert en rekke apper vi neppe har bruk for her i Norden.

Lekkert design, lekker Android.
Lekkert design, lekker Android. Baksiden er dekket av porselen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Mi knaller til
Danielsen forklarer at Mi ikke ville spare på noe hva angår design og spesifiaksjoner. Du har selv sett lest at den er utstyrt med det aller nyeste innen teknologi, mens baksiden faktisk er av porselen noe som ikke er lett å produsere, og som derfor er dyrt.

Danielsen: – Mi kjører stil og «sexyness», derfor går de «all inn» på alle områder, selv om jeg synes baksiden er i glatteste laget.

Litt om Mi: De startet i 2010. I 2014 solgte de 64 millioner enheter, mens de i 2015 puttet inn kjappe brikker og paneler samtidig som de droppet prisen.

Danielsen: – En pris-strategi som dette holder bare en viss tid. Det som skjer er at andre selskap som Huawei, Oppo og Meizu svarer dem skikkelig nå og økte i 2015 volumet veldig, spesielt Huawei – Mi sin økning har vært dalene, mens Oppo økte fra 40 til 80 millioner enheter.

– Enn så lenge har ikke Mi vært først med noe, før nå med vår teknologi.

Danielsen: – Ingen har brukt en ultralyd-sensor-programvare på denne måten tidligere. Dette er første gang, og det er veldig vanskelig å fjerne å få til.

Apple har brukt laser for å få det til, mens Android-mobilene sine sensorer er dobbelt så store ofte, forklarer Danielsen som samtidig kritiserer Apples nye løft-for-å-våkne i iOS 10 hun mener ikke fungerer noe bra grunnet bruk av bevegelsesesensorene alene:

– Dette tapper batteriet og skjermen skrur seg på når man ikke ønsker det. Nøkkelen er jo å kombinere akselerometer og ultralyd, slik at enheten kun skrur seg på når du ønsker det også.

– En gest må aldri bli en irritasjonsfaktor.

Det kommer mer fra Elliptic
– Vi kommer med nye produkter som omhandler berøringsfri funksjonalitet. Vi har vist en del demoer vedrørende dette tidligere, men vi har også nye ting vi ikke har vist frem enda.

Danielsen forklarer med hender og armer hvordan de i fremtiden skal integrere programvare i kommende mobiler som gjør det mulig, blant annet, for front-kameraene i mobilene å zoome inn av seg selv kun ved å bevege mobilen mot ansiktet.

Samsung prøvde seg på gester med Galaxy S4, men det er lett å være enig i at dette ikke førte til naturlig interaksjon. For at mobilen skulle registrere gestene måtte man være veldig tydelig med kroppsspråket, dette fordi S4 brukte infrarød sensor.

– Nøkkelen er at kunden ikke skal måtte lære noe. Et eksempel er at om man tar hånden mot Mix så hentes   meldingen automatisk frem ved at ultralydsignalet treffer hånden og sender bølger tilbake. Deretter sier programvaren vår at meldingen skal hentes frem.

Nøkkelen er det Danilsen omtaler som en «natural extension of human interaction», en frase hun brukte mye, og som er sentral i måten selskapet hennes jobber på.

Brukeren skal ikke merke programvaren mellom seg og enheten, men vi tipper at man i løpet av de første dagene med denne mobilen ikke gjør så mye annet enn å skue på den vanvittige fronten.

ITavisen følger selskapet og Mi videre fremover.

Annonse