iphone imessage
Det er foreløpig ikke kjent når iPhone får RCS. EUs DMA-lov for Apple og de andre store selskapene aktiveres 7. mars.

Annonse


Det var trolig Kina som tvang Apple

En ny rapport tyder på at det ikke var EU, men Kina, som var med på å “tvinge” Apple til å legge til støtte for RCS på iPhone i år.

Det er klart det ikke var EU

Dette gir mening fordi det allerede i oktober i fjor ble lekket at EU mener Apple iMessage ikke er dominerende nok i Europa til å bli stemplet som en portvokter-tjeneste, og derfor ikke rammes av “Digital Markets Act” som trer i kraft 7. mars. Dette ble senere offisielt bekreftet 13. februar:

“Og ganske riktig: EU har bestemt seg for at iMessage ikke faller inn under DMA-lovverket fordi tjenesten ikke er dominerende nok. Men det er ikke alt de har bestemt i dag: også Microsoft Bing, Edge og sistnevntes markedsføringstjeneste slipper også unna det strenge regelverket.”

Apple annonserte RCS-støtte i november i fjor

Det er John Gruber, mangeårig Apple-ekspert, som mener at det allerede i september ble kjent at EU ikke kom til å tvinge Apple til å innlemmene iMessage i DMA-lovverket, og at det derfor ikke var som som var årsaken til at Apple går for RCS. Timingen ga uansett ikke mening, påpeker Gruber, som har en annen forklaring: Kina. Og når man skjønner hva kinesiske myndigheter skal påby i landet, er det ikke vanskelig å skjønne.

Kinesiske operatører har nemlig snakket opp RCS i mange år, men i fjor startet de prosessen med å lovvfeste at alle nye 5G-mobiler må støtte RCS. At RCS-protokollen ikke garanterer noen form for kryptering, bryr de seg ikke overraskende ikke om.

Annonse