windows 11
Nvidia, AMD og Qualcomm skal visstnok alle lansere ARM-brikker for Windows-maskiner. Det kan endre alt.

Annonse


Avsløringen er eksplosiv

Som du kanskje allerede har fått med deg skal Qualcomm i kveld 21:00 avsløre Snapdragon X-brikkesettene for laptoper og kanskje stasjonære – vi skrev om Elite-utgaven i går.

“Nvidia og AMD utvikler ARM-brikker for Windows”

Dette er potensielt veldig viktig, for om de endelig klarer å utfordre Apples ARM-design, så kan det muliggjøre nye form-faktorer, bedre ytelse, energibesparelser og batterilevetid med Windows. Microsoft og Qualcomm har begge prøvd tidligere med ulike innfallsvinkler, men aldri fått det helt til.

Microsofts planer sikter seg inn mot Apple, som nesten har doblet sin markedsandel i løpet av de tre årene siden etter introduksjonen av egne ARM-baserte brikker for Mac. Dette ifølge foreløpige data fra tredje kvartal fra analysefirmaet IDC.

Reuters

Nå viser det seg at Qualcomm bare er toppen av isfjellet: Reuters melder nemlig at Nvidia og AMD utvikler ARM-brikkesett. Nyhetsbyrået melder at også denne gang skal Microsoft på scenen under Qualcomms pressekonferanse. Selskapet kommer også til å snakke om Snapdragon 8 Gen 3 som allerede er ytelses-avslørt i GeekBench 6 og som slår Apples A17 Pro-brikke i flerkjerne-testen.

Lanseres visstnok i 2025

Det er gledelig at konkurransen i ARM-segmentet endelig blusser opp igjen, og mye mer enn vi tidligere har sett. Intel har lenge slitt med å konkurrere med Apples M-brikker for energi-effektivitet og på visse områder også med ytelsen. Selv om de har gjort det bedre i det siste, er AMDs laptop-brikker også godt likt – Intels posisjon er derfor på ingen måte sikret. Vi har tidligere hørt rykter om at Microsoft har jobbet med egne ARM-brikker, men ingenting har skjedd. Det ser mindre sannsynlig ut at de prøver på noe slikt selv, nå som Qualcomm, Nvidia og AMD alle er på ballen.

Annonse


Håpet til Microsoft og Intel er at sistnevntes “Meteor Lake” som lanseres i desember. Det kan hende at Microsoft uansett har fått nok, og at de har snakket med Nvidia og AMD om nye brikker for potensielt helt nye Surface-maskiner som ofte utstyres med litt for gamle Intel-brikker. Panos Panay sluttet nylig som sjef for Surface og jobber nå med Amazon-maskinvare. Håpet er at Microsoft girer opp, og ikke ned, med Surface-produkter. Uansett ser det nå ut til at større endringer, for det bedre, er på vei.

Det skal bli spennende å se, men det kommer ingenting neste år: Reuters mener de Nvidia og AMD ikke er klare med brikkene før i 2025. Før det skal det bli interessant å se om Apple har klart å øke mer enn GPU-ytelsen i de kommende M3-brikkene som kanskje introduseres i nye Mac-er førstkommende mandag eller tirsdag.

Annonse