Ber Spotify forklare seg

Spotify Apple

I mars ble det kjent at Spotify har klaget inn Apples App Store-praksis til EU.

Klagen gjelder det Spotify omtaler som urettferdig konkurranse i form av at Apple – med App Store – hindrer konkurransekreftene ved å opptre som både «spiller og dommer» der de bevisst setter andre aktører i en mindre fordelaktig situasjon.

Et eksempel på hvordan de gjør dette er ifølge Spotify-sjef Daniel Ek at Apple tvinger Spotify og andre tjenester til å betale 30 prosent i avgifter på kjøp som gjennomføres i Apples betalingsløsning.

Annonse

Søker svar

Konkurransetilsynet i EU skal allerede ha satt i gang egne undersøkelser av anklagene.

Nå har Kongressen i USA tatt kontakt med Spotify og bedt om informasjon om anklagene. Det melder Reuters.

Kontakten mellom Kongressen og Spotify skal være relatert til pågående undersøkelser av konkurransehemmende atferd blant teknologiselskaper.

– Apple er fiendtlige

Spotify har tidligere forklart hvorfor de klager inn Apple:

Strømmegiganten opprettet også en nettside dedikert til problematikken.

– La oss kalle denne 30 prosent inntektsfordelingen for hva det er – en konkurranse-skatt. Apples holdning mot Spotify ble mer fiendtlige etter at de kjøpte opp en rivaliserende strømmetjeneste og lanserte Apple Music. Men frem til nå har vi følt at vi ikke har noe valg, uttalte Ek tidligere i år.

Tilbyr ikke Spotify-abonnement gjennom App Store

Premium-abonnement koster normalt sett 9.99 dollar i måneden, noe som er det samme som Apple Music koster. Men dette er grunnen til at Spotify er rasende på Apple: hvis det svenske selskapet skulle tilbudt Spotify til den samme prisen i App Store, hadde svenskene kun sittet igjen med 6.99 dollar etter at Apple har tatt sin del av kaka.

Det har resultert i at Spotify ikke lenger tilbyr brukerne sine å registrere et Premium-abonnement gjennom App Store.

– Som vi alle vet er iOS og App Store den eneste måten vi kan tilby vår tjeneste til folk med en iPhone eller iPad. Det er over en milliard mennesker verden rundt. Så å ikke være på deres plattform er ikke et valg verken for oss, eller noen andre konkurrerende tjenester på den tiden vi lever i. Apple vet dette, sier Ek.

– Det blir som å invitere til en ping pong-kamp for deretter å tvinge deg til å spille med bind for øynene

Han mener Spotify tvinges til å øke prisene, noe som gjør at de ikke blir konkurransedyktige.

– Hvis vi ønsker å bruke Apples betalingsmetode for å la våre kunder oppgradere til Premium, må vi betale 30 prosent i skatt. Det betyr at vi ikke er konkurransedyktig fordi vi tvinges til å øke prisen. Apple på sin side unngår denne skatten og kan tilby Apple Music til en mye lavere, mer attraktiv pris. Dette er spesielt ødeleggende for et selskap som vårt, som allerede betaler en betydelig andel av inntektene våre til plateselskaper og musikk-utgivere, sier Spotify-sjefen, før han avslutter med følgende metafor:

– Det blir som å invitere til en ping pong-kamp for deretter å tvinge deg til å spille med bind for øynene, mens vi forandrer reglene underveis i kampen.

Beskylder Spotify for svertekampanje

Apple var raske med å slå tilbake mot anklagene. I et motsvar som ble sendt inn til EU sa Apple at Spotify bevisst har forfalsket fakta og detaljer i et forsøk på å sverte selskapet.

Et av hovedargumentene til Spotify var den ovennevnte 30%-”skatten” på kjøp av apper og abonnementer – men Apples svar på dette er at Spotify ikke engang skal ha betalt disse pengene.

Denne saken er i hvert fall

Kilde:
Reuters

Annonse
Annonse