Her er den: Huawei Mate 10 Pro.
Her er den: Huawei Mate 10 Pro.

Annonse


Sniktitt: Huaweis nye toppmodell imponerer stort

München (ITavisen:) Huawei har de seneste årene opplevd en massiv vekst i mobilbransjen og har blitt den største utfordreren til Samsung og Apple. Selskapet har produsert flere spennende smarttelefoner der spesielt fjorårets Mate 9 Pro var svært imponerende. Nå er oppfølgeren snart her.

Mate 10 Pro
Vi var til stede da Huawei debuterte Mate 10 Pro under et arrangement i München i Tyskland. Selskapet viste også frem en Mate 10 og en Mate 10 Porsche Design, men ingen av disse modellene slippes her til lands.

Kineserne følger 2017-trenden med minimale rammer rundt skjermen, men Mate 10 Pro-skjermen gav ikke samme aha-opplevelse jeg fikk første gang jeg pakket opp Galaxy S8. Det skyldes kanskje fordi rammeløse mobiltelefoner ikke er noe nytt lenger, for Mate 10 Pro er uansett ganske så flott, både designet og OLED-skjermen.

Størrelsesmessig er den nærmest identisk med fjorårets Mate 9 Pro, men de smale rammene gjør at skjermen med sine seks tommer er større. Mobilen er mindre enn for eksempel iPhone 8 Plus som i mange tilfeller føles litt større og tyngre enn konkurrerende enheter.

Annonse


Rammeløs OLED-skjerm
Mate 10 Pro kommer i fargene Midnight Blue, Titanium Gray, Mocha Brown og Pink Gold. Sistnevnte blir ikke tilgjengelig i Norge, men Midnight Blue kommer senere. Det betyr at det er den brune og mørkgrå utgaven som slippes i Norge månedsskiftet november/desember. Vi fikk med oss en Mocha Brown-utgave hjem til testing, en enhet hvis design vi liker skikkelig godt. Brunfargen ser mer ut som gull og likner egentlig stort på Mate 9 Pro-fargen. På forsiden ser de to mobilene forholdsvis like ut, det er i hovedsak baksiden som skiller dem.

Årets modell har nemlig et chassis på baksiden i glass. Vi er litt usikre på hva vi syns om det. Joda, det ser absolutt bra ut, spesielt med den totone-stripen som går over tokameraoppsettet, men glassdesignet fører ikke med seg noe nytt. Apple gikk for glass i iPhone 8 for å gi den trådløs lading, Mate 10 Pro har ikke trådløs lading. Noe selskapet begrunnet med at trådløs lading går tregt, og der har de for så vidt et poeng.

https://www.instagram.com/p/BaWFefmAq8X/?taken-by=itavisen.no

Problemet er at glass ikke er like solid som metall. En annen ting er at Mate 10 Pro føles mer glatt i hånden enn det Mate 9 Pro gjør. Heldigvis følger det med et plastdeksel i esken.

På baksiden sitter også fingersensoren som tidligere var på fremsiden. Har man brukt en smarttelefon med fingersensoren, vet man at det stort sett fungerer helt topp og det gjelder også Mate 10 Pro. I tillegg er sensoren lynrask, kanskje raskest i klassen.

En annen viktig design- og funksjonsendring er at lydutgangen er historie, den er riktig nok fortsatt til stede i Mate 10. Syns du det er et problem, kan det muligens være en god nyhet at en 3,5mm-adapter ligger i esken.

Baksiden har et totonedesign.
Baksiden har et totonedesign. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Spennende kamera
Temaet rundt Mate 10 Pro-lanseringen har vært kunstig intelligens. Huaweis brikkesettet, Kirin 970, er nemlig det første som har en innebygget nevral prosesseringsenhet (NPU). Den skal blant annet sørge for at mobilen holder seg rask over tid, at kameraet er smartere og at batteritiden leverer godt. Ettersom vi mottok testenheten mandag er det vanskelig å si noe på ytelsen over tid og batteritiden. Etter fulldagsbruk i går var batteriet på 50 prosent da lysene ble slukket i 22-tiden. Absolutt godkjent, så spørs det om det er like godt over tid.

Den smarte brikken i Mate 10 Pro har også skannet flere millioner bilder og skal være i stand til å gjenkjenne objekter, som hund, katt, mat, landskap, på direkten uten internettilkobling for så å tilpasse fotooppsettet til det aktuelle objektet. Huawei fortalte under presentasjonen at Kirin 970 er i stand til å gjenkjenne 2000 bilder i minuttet, som ifølge selskapet er fem ganger raskere enn nærmeste konkurrent.

https://www.instagram.com/p/BaUqkrNAwnn/?taken-by=itavisen.no

Dette er en funksjon vi har testet litt og kan så langt si at det fungerer tilfredsstillende. Peker vi med kameraet på redaksjonskatten, dukker det opp et kattesymbol i kameraappen, peker vi det mot en person, gjenkjenner kameraet raskt at det er en person vi skal ta bilde av og tilpasser parameterne etter det. Funksjonen skal vi teste ytterligere før vi kaster en endelig dom over den.

Når det gjelder kameraet generelt er det svært lyssterk med en blenderåpning på f/1.6 og så langt kan vi si at Mate 10 Pro tar ganske gode bilder i sollys og spesielt bokeh-effekten virker lovende. Vi kommer til å teste kameraet ytterligere denne uken og flere av bildene legger vi ut på Instagram så det kan være lurt å følge oss der.

Dette var en rask sniktitt på det som ser ut til å være en ganske spennende mobillansering. Vi kommer tilbake med en fullstendig test når vi føler vi har testet Mate 10 Pro nok.

Huawei Mate 10 Pro ligger godt i hånden.
Huawei Mate 10 Pro ligger godt i hånden. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Annonse