Dette er terroristenes favorittjenester

Trend Micro har analysert terroristenes nettvaner.
Trend Micro har analysert terroristenes nettvaner.

I kjølvannet av San Bernardino-saken der FBI ønsket Apples hjelp for å låse opp iPhonen til terroristen Syed Farook.

PlayStation 4
Det har vært mye snakk om hvilke metoder terrorister bruker for å kommunisere med hverandre via sosiale medier og lynmeldingstjenester. Blant annet har Belgias innenriksminister, Jan Jambon, uttrykt sin misnøye med PlayStation 4.

– Det er ekstremt vanskelig for våre etterretningstjenester – ikke kun belgiske, men også for internasjonale – å dekryptere kommunikasjon som er gjort via PlayStation 4, uttalte Jambon den gang.

Annonse

Terroristene har også andre metoder for å kommunisere, spre propaganda og å verve medlemmer, og sikkerhetsselskapet Trend Micro har analysert flere tusen terroristkontoer for å lære hvordan de arbeider på nett.

Les også: Taliban app fjernet fra Google Play etter to dager.

Gmail og Telegram
Et av funnene deres er at Gmail med 34 prosent er den mest populære e-posttilbyderen blant terroristene. Den krypterte tjenesten Mail2Tor er nummer to med 21 prosent. Videre følger Sigaint med 19 prosent. Yahoo ble brukt av 12 prosent av de 2300 kontoene som Trend Micro har analysert.

Når det gjelder lynmeldingstjenester foretrekker terroristene tjenester med ende-til-ende-kryptering. Telegram er den mest brukte med 34 prosent av andelen. Andre liknende apper som Signal og Wickr er også blant de mest populære. Facebooks WhatsApp stod for 15 prosent av andelen.

Les også: Denne appen bruker Edward Snowden daglig.

Selv om terroristene ofte bruker krypterte kanaler for å skjule sine identiteter, bruker de også sosiale medier og fora for å spre sine ytringer.

«En av de tydeligste forskjellene mellom kyberkriminelle og terrorister er deres ønske å spre propaganda. Mens kyberkriminelles mål er å begå kyberkriminalitet og holde seg skjult mens de gjør det, ønsker terrorister at innholdet deres går viralt», skriver Trend Micro og legger til at terrorister ikke bare bruker Facebook og Twitter for å spre propaganda, men også for å kommunisere med hverandre.

Les også: Slik ønsker USA at IT-gigantene skal bekjempe terroristene.

Truet toppsjefene
Twitter og Facebook har jobbet hardt med å fjerne og blokkere kontor tilhørende terroristgruppen IS og Twitter alene har fjernet over 125 000 kontoer. Dette fikk terrorgruppen til å se rødt og i februar rettet de trusler mot Jack Dorsey og Mark Zuckerberg.

«Daglig annonserer dere at dere sletter flere av våre kontoer. Og vi sier: Er det alt dere klarer? Dere er ikke i den samme ligaen som oss. Hvis dere fjerner én konto, lager vi ti nye og snart vil navnene deres bli fjernet etter at vi sletter sidene deres, med Allahs vilje, og vi vet alle at det er sant», stod det i meldingen i en 25-minutters lang propagandavideo.

Les også: Sammen skal de knuse IS på nett.

 

Kilder:
Trend Micro,
Fortune

Annonse
Annonse