mark zuckerberg meta
Meta, som Apple, må nå bryne seg på EU sine nye DMA-regler. Bilde: Meta

Annonse


Zuckerbergs mareritt har startet

Meta prøver å tjene penger på at brukere ikke vil spores. Det liker verken EU eller Forbrukerrådet som har gransket selskapet og fortsetter å undersøke Apple App Store.

EU med forhåndsavgjørelse

Tidligere i dag rapporterte Financial Times at EU med DMA-loven i ryggen være klare til å bøtelegge Meta. EU har ikke konkludert enda, men den foreløpige konklusjonen er negativ for Meta.

Dette er paragrafen EU bruker i DMA-lovverket:

“I henhold til artikkel 5 nr. 2 i DMA må portvokter søke brukernes samtykke for å kombinere deres personlige data mellom utpekte kjerneplattformtjenester og andre tjenester, og hvis en bruker nekter slikt samtykke, bør de ha tilgang til et mindre personlig, men likeverdig alternativ. Portvakter kan ikke bruke tjenesten eller visse funksjoner betinget av brukernes samtykke.”

Poenget her er altså at EU mener at Meta ga brukerne et binært valg, mens EU mener at gratis-versjonen også må bruke mindre persondata men ellers være lik betal-tjenesten.

Fordi dette er en forhåndsavgjørelse er ikke Meta bøtelagt noe. EU kommer til å konkludere undersøkelsen neste år, og det er da Meta kan komme til å måtte betale 10 prosent (opp til 13,4 milliarder dollar basert på 2023-tall) av sin totale omstning eller 20 prosent ved gjentatte lovbrudd.