app store
Apples Tim Cook risikerer nå milliarder av dollar i EU-bøter grunnet App Store og det EU er mangel på utvikler- og forbrukerfrihet i forhold til DMA-lovverket.

Annonse


OPPDATERT: Apple risikerer GIGANT-BOT fra EU

Det drypper stadig nyheter om iOS 18 sine nye funksjoner.

Først publisert 19. juni.

Oppdatert, 24. juni, 17:07:

Apple risikerer nå massive bøter fra EU etter at kommisjonen har lagt frem sine foreløpige funn og sendt dem til Apple. Dette “åpner ytterligere etterforskning mot Apple i henhold til Digital Markets Act,” forklares det i pressemeldingen. I verste fall kan Apple risikere må måtte betale 10 prosent av sin globale omsetning eller til og med opp til 20 prosent ved gjentatte lovbrudd.

Annonse


I dag er en veldig viktig dag for effektiv håndhevelse av DMA: vi har sendt foreløpige funn til Apple. Vår foreløpige posisjon er at Apple ikke fullt ut tillater styring. Styring er nøkkelen for å sikre at apputviklere er mindre avhengige av portvakters appbutikker og for at forbrukere skal være oppmerksomme på bedre tilbud. Vi har også åpnet sak mot Apple i forhold til dets såkalte kjerneteknologiavgift og ulike regler for å tillate tredjeparts appbutikker og sidelasting. Utviklernes fellesskap og forbrukere er ivrige etter å tilby alternativer til App Store. Vi vil undersøke for å sikre at Apple ikke undergraver denne innsatsen.

Margrethe Vestager, “Executive Vice-President in charge of competition policy”, EU

Dette melder EU:

“I dag har EU-kommisjonen informert Apple om sitt foreløpige syn om at deres App Store-regler er i strid med Digital Markets Act (DMA), da de hindrer apputviklere i å fritt styre forbrukere til alternative kanaler for tilbud og innhold.

I tillegg åpnet kommisjonen en ny ikke-overholdelsesprosedyre mot Apple på grunn av bekymring for at dens nye kontraktsmessige krav for tredjeparts apputviklere og appbutikker, inkludert Apples nye «Core Technology Fee», ikke er i stand til å sikre effektiv overholdelse av Apples forpliktelser iht. DMA.”

EU lister opp de viktigste punktene:

  • Ingen av disse forretningsvilkårene tillater utviklere å fritt styre kundene sine. Utviklere kan for eksempel ikke gi prisinformasjon i appen eller på noen annen måte kommunisere med kundene sine for å promotere tilbud som er tilgjengelige på alternative distribusjonskanaler.
  • Under de fleste forretningsvilkårene som er tilgjengelige for apputviklere, tillater Apple styring kun gjennom “link-outs”, dvs. apputviklere kan inkludere en lenke i appen sin som omdirigerer kunden til en nettside hvor kunden kan inngå en kontrakt. Utkoblingsprosessen er underlagt flere begrensninger pålagt av Apple som hindrer apputviklere i å kommunisere, promotere tilbud og inngå kontrakter gjennom den distribusjonskanalen de velger.
  • Mens Apple kan motta et gebyr for å tilrettelegge via AppStore for den første anskaffelsen av en ny kunde av utviklere, går gebyrene som kreves av Apple utover det som er strengt nødvendig for slik godtgjørelse. For eksempel belaster Apple utviklere et gebyr for hvert kjøp av digitale varer eller tjenester en bruker gjør innen syv dager etter en kobling fra appen.

Valgfrihet

Det siste er at Apple åpner opp for tredjeparter slik at hvem som helst kan lage apper som tar opp 3D-video for Vision Pro. Det er kun iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max som kan ta opp dybde-video.

“Neural Engine” og kombinasjonen RAM er trolig årsaken

I andre iOS 18-relaterte nyheter, forklarte selskapet i et intervju at det ikke er for å selge nye enheter at iPhone 15 Pro og M1-maskiner er cut-off for “Apple Intelligence.” Apple forsvarer seg med at da kunne de jo forbeholdt AI-plattformen for kun de nyeste iPad Pro og Mac-maskinene. Da er det trolig et spørsmål om RAM at ikke eldre iPhones har, men en rekke eldre MacBooks med M1 kan kjøre modellene.

Apple uttalte også at de i teorien kunne ha implementert “Apple Intelligence” i eldre maskinvare, men at det “hadde kjørt så tregt at det ikke hadde vært nyttig.”

EU advarer Apple

Det er ikke mange dagene siden Financial Times rapporterte at EU har konkludert med at Apple bryter med DMA-lovverket i forhold til App Store og avgifter som må betales til Apple selv om det brukes til tredjeparts betalingsløsninger:

“Problemet skal være at Apple ikke i stor nok grad gir app-utviklere lov til å styre brukerne til alternative app-butikker. Apple gir som kjent lov til dette, men tar uansett en avgift. Det er ikke ok ifølge tre personer med kjennskap til EUs planer som skal avsløres i løpet av de “kommende ukene,” rapporterte vi for fem dager siden.

Nå uttaler EU-kommisjonær Margrethe Vestager at Apple står ovenfor en rekke “veldig alvorlige” problemer i forhold til DMA-lovverket og at de kommer med en uttalelse snart relatert til blant annet avgiftene. Vi følger utviklingen i saken.