Dyson 360 Vis Nav
Dyson 360 Vis Nav er langt ifra perfekt, men den er langt bedre enn hva jeg mente i min opprinnelige vurdering, og det var min feil. Bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


OPPDATERT: Jeg dummet meg ut – “Dyson 360 Vis Nav”

Dyson har en fan-base alle selskap ønsker seg og en markedsføringsavdeling som kan konkurrere mot Apple.

Først publisert 2. oktober 2023.

Oppdatert, 28. november, 2023:

Først: jeg gjorde i denne testen en stor feil som resulterte i at roboten ikke klarte å kjøre tilbake til lade-stasjonen av seg selv. Årsaken er at jeg i test-perioden ikke monterte den medfølgende platen mot veggen og inn i lade-stasjonen. Som du ser har den to symboler på hver side som snappes opp av robotens kameraer. Etter at jeg monterte platen hadde roboten ingen problemer med å finne veien hjem.

Annonse


Av den grunn er jeg selvsagt nødt til å oppjustere karakteren, men det er et problem nummer to: min originale karakter ble ikke lagret i anmelder-systemet grunnet en teknisk feil, så jeg kan derfor ikke stadfeste hva min opprinnelige karakter var. Det jeg gjør er:

 • Å gi den ett mer poeng for at den finner veien hjem selv basert på hva jeg ville gitt den om den ikke hadde klart det
 • At jeg gir den ytterligere 0,5 poeng til, fordi:

Dyson matet for noen uker siden 360 Vis Nav med ny fastvare, og jeg har testet den regelmessig etter oppdateringen som bringer med seg to fordeler jeg har observert: batteriet varer rundt 10 til 15 minutter lengre grunnet en bedre energi-effektiv balanse, altså at motoren tar det litt roligere, oftere, og at den etter oppdateringen tar seg bryet med å også kjøre tett opptil veggene for å få med seg all bøss. Med andre ord ser den ut til å rengjøre mer systematisk.

Det er forbedringer å spore, men også de samme problemene med at den bruker lang tid på å kartlegge et rom ikke gjør det samtidig som den rengjør, og at den ikke bryr seg om strømledninger fra bord til gulv, noe som flere ganger har resultert i at mobiler har falt i bakken. Jeg er fornøyd med at Dyson gjør forbedringer, og håper at de også gir den muligheten til å merke hindringer i appen med navn som Dreame, og at den som samme konkurrerende robot, kjører rundt strømkabler. Jeg håper også at kameraene en gang blir så smarte at når jeg plasserer den ved smuss så tar den seg av det med en gang, og ikke kjører til et annet sted i rommet med en gang sjansen byr seg.

Introduksjon

Og fordi jeg fra før av har brukt selskapets støvsugere i flere år, også før jeg testet trådløse “V15 Detect“, var det ingen tvil om at jeg var veldig interessert i å teste selskapets nye generasjon robot-støvsuger. Ikke minst fordi dette markedet har entret en ny æra – det proklamerte undertegnende etter test av “Dreame L20 Ultra” som gjør alt, og som gjør det bra til under 15 000 kroner.

Dysons støvsuger er… en støvsuger. Dvs. den mopper ikke. Det eneste den lover er å støvsuge effektivt med mye suge-kraft og intelligens.

Fra pressemeldingen: “Dysons neste generasjon av intelligente robotstøvsugere – dette er den kraftigste robotstøvsugeren på markedet, med seks ganger så sterkere sugekraft som en hvilken som helst annen robotstøvsuger.”

Spesifikasjoner (pris: 18 390 kroner)

 • Dyson Hyperdymium-motor spinner opptil 110 000rpm
 • Sykloner skaper krefter på 100,000g
 • 26 sensorer – 360 grader synsfelt
 • Effektiv prosessor
 • “MyDyson”-app – Deep clean-rapporter – tilpass renholdet – fastsette regler og rutiner
 • Alexa og Google Home-stemmestyring
 • Triple-action børsterull
 • Oppdager og fjerner mikroskopiske partikler med piezo-sensor
 • HEPA-filtreringssystem fanger støv og forsegler 99,99 prosenmt av partiklene
 • Meshfilter i metall

Design

Det er lekende lett å se det er robot-støvsuger fra Dyson. Faktisk er børste-rullen som tatt ut fra selskapets manuelle støvsugere. Ditto for filteret. Jeg liker hvordan de tenker. Hele produktet er innbydende til man pakker opp og setter i gang, noe som er svært enkelt. Basen er grunnleggende: det er kun to kontaktpunkter som skal til for å lade den, og man har mulighet til å rulle inn strøm-kabelen på baksiden av den. At det er lurt kommer jeg tilbake til.

Det er tre ting å forholde seg til med maskinen: den lille skjermen som fungerer som start-knapp og funksjons-knapp, filteret og skitt-beholderen. Samtlige av disse delene fungerer tilfredsstillende og har det fine designet Dyson er kjent for, men det er også utbredt bruk av plast, bare så du vet det.

Appen er veldig enkel. Det er startskjermen man forholder seg til med aktivitet som viser tidspunkt, kart og rengjørings-areal per dato. Så har man start-knappen som er delt opp i to: analyse av rommet og støvsuging. Hvorfor den ikke kan støvsuge og analysere rommet samtidig, det vet jeg ikke.

Til slutt er planlagt rengjøring, som er selv-beskrivende. Du kan også sette opp soner og si ifra hvor det ikke er greit for roboten å kjøre. Merkelig nok er dette “gjemt” unna sammen med de generelle innstillingene som også inkluderer stemmekontroll, i stedet for å være plassert sammen med resten av kjerne-funksjonene.

Funksjoner og i bruk

Dysons løsning har en stor fordel: hele robotens front er en børste til forskjell fra de tradisjonelle robot-støvsugerne som har en liten “visp” og en rulle på undersiden som samarbeider om å hente inn skitten. Det er ingen tvil om at Dysons robot-støvsuger har den beste sugeevnen for “tørr-smuss” jeg har testet. Den suger opp partikler du ikke ser.

En titt i skitt-beholderen etter et par dager avslører det, og selv om gulvet på ingen måte er særlig møkkete, klarer den å få med seg skitt jeg ikke klarer å se:

“360 Vis Nav” er også overraskende kjapp til å dure rundt, kjappere enn Dreame, der levnes ingen tvil. Roboten har også sensor som fanger opp om det er ekstra skittent – jeg kan forsikre deg om du hører det når dette moduset aktiveres. Det du ikke vil høre er om den er ferdig, lader, jobber eller er på vei til lade-stasjonen: du må sjekke appen i mangel på høyttaler.

Nå har jeg egentlig gått igjennom det som finnes av funksjoner, og selv om det ikke er et krav med mopp, så kunne jeg ønske at Dyson, for prisen på over 15 000 kroner, i det minste hadde levert med en større avfalls-dunk i ladestasjonen. Med denne er det bare å glemme å være borte i to uker og forvente at ting er rent.

Det er nå en ting, og jeg vet ikke om jeg skal omtale det som sjokkerende, men jeg er i det minste veldig forbauset over hvor dum den er. Gang på gang setter den seg fast i de samme stolbeinene som står samme sted. Hvorfor lærer den ikke? Kan den ikke se?

Hver. Eneste. Gang.
Er det noen hjemme…?

Jeg vet ikke hva som skjer/ikke skjer, men da den to ganger på rad kjørte inn i sin egen strømkabel og på den måten koblet ut sin egen lade-mulighet visste jeg ikke om jeg skulle le eller gråte. Jeg valgte å le fordi jeg ikke har betalt for den.

Det skal sies at jeg flyttet lade-stasjonen en gang etter å ha testet den i samme rom flere ganger, men det er ingen unnskyldning: ikke bare må den klare å unngå ledninger som Dreame klarer, men bør den ikke også lære? Den brukte jo tross alt et par timer på å kartlegge et rom på rundt 30 kvm. som også er ryddig.

Konklusjon

En ting er å erkjenne at Dysons produkter er dyrere enn snittet fordi de er smart designet og er lette å bruke. Jeg kan til og med tilgi at de tilbyr færre funksjoner enn konkurrentene om funksjonene som er på plass er bedre totalsett. Det som berger inn denne roboten er at den fanger selv veldig små partikler, og at den har offensiv suge-evne.

Men problemet med “360 Vis Nav” er at den mangler funksjoner man fortjener til prisen (automatisk avfalls-tømming,) at den ikke er smartere enn konkurrentene men faktisk ikke klarer å unngå objekter og at den samtidig er dyrere. Husker dere jeg skrev at Dreame berget min MacBook Pro fra å deise i gulvet fordi den så ladekabelen ned fra gulvet? Jeg stoler ikke på at Dyson sin hadde gjort det samme.

Heller ikke batterilevetiden er særlig god (rundt 1 time) på “auto,” så her bør Dyson kanskje vurdere å i stedet roe ned suge-evnen for en mer balansert opplevelse – hele poenget er at den skal komme over større arealer når man ikke er hjemme. At jeg aldri følte meg trygg på at den klarer å kjøre seg selv til lade-stasjonen forverrer problemet. Jeg har flere ganger sittet og observert at den ikke klarer å koble til laderen selv om den er cm. fra målet.

Kombinasjonen av alt dette er hardt å svelge, og jeg må innrømme jeg er skuffet. Kanskje fastvare-oppdateringer kan hjelpe produktet i havn i kombinasjon med priskutt?

OPPDATERT: Jeg dummet meg ut – “Dyson 360 Vis Nav”
Vi konkluderer
Dysons nye robot-støvsuger skulle være en ny begynnelse for selskapet i segmentet, men faktum er at "360 Vis Nav" ikke er særlig smart og mangler funksjoner som kan forsvare prisen. Den berger seg noe inn med god suge-evne, men Dyson kan bedre enn dette.
Leservurdering117 Vurderinger
0
+
Suger selv små partikler
Kraftig oppsugingsevne
Kjører fort
Lett å komme i gang
-
For dyr for hva den kan
Må alltid tømmes manuelt
Setter seg ofte fast
Ikke smart nok til å unngå kabler, identifiserer ikke hindringer eller tar bilder av dem
Bruker lang tid på å kartlegge rom
8

Annonse