bærbare datamaskiner på rad og rekke
Det ventes ikke forbedringer av PC-salget før på tampen av året eller i 2024. IDC tror også at når støtten for Windows 10 opphører i 2025, så vil dette få folk til å oppgradere maskinene sine.

Annonse


Ned 28 prosent

Verdensøkonomien sliter fremdeles.

Folk trenger mindre enn de gjorde og økonomien er verre

Salget tok over under covid da alle trengte utstyr for hjemmekontoret, men nå som folk er tilbake på kontoret, har det de trenger og en mindre lommebok, så er det klart det merkes for bransjen.

Det globale salget av datamaskiner er nemlig ned 28,1 prosent i fjerde kvartal 2022 sammenlignet med samme kvartal 2021 – 67,2 millioner PC-er ble solgt per IDC.

Selv om salget går trått i de to siste kvartalene 2022, er salget for hele 2022 ikke elendig:

Annonse


Forsendelsene per fjerde kvartal 2022 er sammenlignbare med fjerde kvartal 2018 da markedet var begrenset av Intels forsyningsutfordringer.

Det er klart at pandemi-boomen er over for PC-markedet, men til tross for nylige nedganger, var årlige forsendelser for 2022 godt over pre-pandeminivåene på 292,3 millioner enheter for hele året.

Etterspørselen er imidlertid fortsatt en bekymring siden de fleste brukere har relativt nye PC-er og den globale økonomien forverres.

IDC

De fem største selskapene – økning per år:

Tall: IDC.

Forventer PC-oppgraderinger i forbindelse med at Windows 10 blir pensjonist

Også prisene falt grunnet nedgangen i løpet av de siste månedene. Det melder IDCs Jitesh Ubrani.

Ubrani peker på at det skal bli tøft å organisere varelageret for å ikke sitte igjen med med PC-er og komponenter som ikke blir solgt.

IDC tror ikke på forbedringer før sent i år og 2024:

“Aktiviteten på tilbudssiden viser at mange store leverandører gikk inn i 2023 med forsiktige utsikter, men konsensus er at deler av PC-markedet kan komme tilbake med vekst i slutten av 2023 og at det øvrige markedet følger etter i 2024. Det kommersielle segmentet har flere faktorer for vekst, inkludert slutten for støtten for Windows 10 og en oppdateringssyklus, mens forbrukermarkedet forblir usikkert for 2023 og utover.”

Støtten for Windows 10 opphører 14. oktober 2025, mens for Windows 7 og 8.1 opphørte støtten i går, også for de som betalte ekstra.

Her er tallene for fjerde kvartal 2022:

Tall: IDC.

Her er tallene for tredje kvartal 2022:

Tall: IDC.

Annonse