kvinne som bruker mobil
Qualcomm sier deres Snapdragon 8 Gen 2-brikke er klar for satelitt-kommunikasjon for nød og underholdning i andre halvdel i år. Nå er spørsmålet hvilke land som får og hva det vil koste. Bilde: Qualcomm

Annonse


Mobil-revolusjonen skjer allerede i år

Qualcomm har annonsert at Android-mobiler med den beste brikken deres, Snapdragon 8 Gen 2, får satellitt-meldinger senere i år, og ikke bare for nød-situasjoner.

Qualcomm med støtte for mer enn nød

Teknologien er endel av “Snapdragon Connect”-merkevaren som innbefatter 5G, Wi-Fi, Bluetooth og nå altså satellitt-kommunikasjon.

Qualcomm samarbeider med satellitt-selskapet Iridium, og det er mer enn kun nødmeldinger de ønsker å tilby.

Ifølge Qualcomm er “Snapdragon Satellite” den første med skikkelig global støtte “pol fra pol” med støtte for to-veis-meldinger i nød-situasjoner, SMS-meldinger og “andre meldings-apper.”

Annonse


Les om alt som ble avslørt på CES 2023.

Kommer i sommer i utvalgte land

Tilgangen til dette er planlagt i utvalgte områder i andre halvdel i år på Android-toppmodeller med Snapdragon 8 Gen 2.

Utover smarttelefoner kan Snapdragon Satellite utvides til andre enheter, inkludert bærbare datamaskiner, nettbrett, kjøretøy og IoT. Etter hvert som Snapdragon Satellite-økosystemet vokser, kan OEM-er og apputviklere differensiere og tilby unike merkevaretjenester ved å dra nytte av satellitttilkobling.

Snapdragon Satellite er planlagt å støtte 5G Non-Terrestrial Networks (NTN), ettersom NTN-satellittinfrastruktur og konstellasjoner blir tilgjengelige.

Qualcomm

Dette er overblikket

Vi har skrevet endel om satellitt-kommunikasjon i mobiler.

Etter undertegnende sin kommentar om hva Elon Musk sin mesterplan kan være, dukket det opp et patent fra Apple som omhandler kommunikasjon over samme teknologi, men med mye mer enn kun tekst-meldinger:

“Satellittkommunikasjonsdata som formidles av transceivere #28 og antenneradiatorer #30 kan inkludere mediedata (f.eks. streaming video, TV-data, satellittradiodata, etc.), stemmedata (f.eks. telefontaledata), internettdata og/eller andre ønskede data.”

“Jepp: her står det svart på hvitt at de forsker på å øke båndbredden betraktelige for å kunne frakte mer mer data,” meldte vi den gang.

Nå viser det seg at utviklingen går kjappere enn vi trodde og at mer enn nødmeldinger lanseres til Android allerede i år.

Apple vil måtte oppgradere til mer enn nød-samtaler om ikke så veldig lenge. Vi tipper de skal avsløre mer på WWDC 2023 i juni.

Annonse