eumåbetalemilliardbot
EUs Margrethe Vestager snakker om monopol-saken mot Google under en pressekonferanse juni 2017.

Annonse


Google tapte anken, må betale EU 41,3 milliarder kroner

Det var i 2018 EU ga Google en rekord-bot på 4,34 milliarder euro. Google anket.

Saken fra 2018 er over

Og Google tapte. Det er nå kjent i dommen som omhandlet produsenter av Android-mobiler sine rettigheter, og operatørenes.

Mer spesifikt handlet det om søkemotorer. Om saken skrev vi i sommeren 2018 følgende:

Som vi tidligere har rapportert, har Google vært under søkelyset til EU i lang tid for å ha tvunget mobilprodusenter å inkludere Google Search og Chrome på sine enheter for at disse selskapene kan kunne ta i bruk den gigantiske appbutikken Play Store. Selskaper som Huawei og Samsung har inngått avtaler med Google på dette området.

ITavisen, 18. juli 2018

Videre skrev vi:

“Også i fjor ble Google ilagt en større bot av EU-kommisjonen, den gang for å drive konkurransehemmende virksomhet ved å gi sin egen shoppingtjeneste fordelaktig plassering i søkeresultatene.

Boten var den gang på én milliard dollar. I tillegg granskes selskapet for brudd på EUs konkurranseregler ved å begrense konkurrentenes muligheter til å publisere søkeannonser på sider fra tredjeparter.”

Boten er litt mindre

Det er en mini-gladnyhet for annonse-giganten: boten er redusert fra 4,34 milliarder euro til 4,1 milliarder euro. Årsaken er at EU fant at selskapets rett til å en rettferdig høring til dels har blitt brutt.

Vi er skuffet over at retten ikke annullerte hele avgjørelsen. Android har skapt flere valgmuligheter for alle, ikke mindre, og støtter tusenvis av vellykkede bedrifter i Europa og rundt om i verden.

Google etter ukens EU-kjennelse.

Annonse