Boten til Google blir i millardklassen, men er likevel ikke så stor som fryktet.
Boten til Google blir i millardklassen, men er likevel ikke så stor som fryktet.

Annonse


Nå er det klart: Google får milliardbot fra EU

Google har blitt funnet skyldig i å drive konkurransehemmende virksomhet ved å gi sin egen shoppingtjeneste fordelaktig plassering i søkeresultatene, melder 9to5Google som referer til en sak i Financial Times (som er bak en betalingsmur).

Oppdatert 27. juni:

Dommen er nå offisiell: Les mer her.

Har funnet saken bevist
Kommisjonen skal nå ha funnet saken bevist, og vil gi Google en bot på en milliard Euro – som tilsvarer 9,46 milliarder norske kroner med dagens kurs.

Annonse


Boten kommer etter en syvårig etterforskning av selskapet, som begynte på grunn av klager fra amerikanske og europeiske konkurrenter.

“Robust” konkurranse
Googles forsvar var at netthandelssøk er i “robust” konkurranse, og at en tredjedel av disse søkene foregår på Amazon, mens Google bare har 14,3 prosent av markedet.

Dette argumentet har de altså ikke nådd frem med, men det kan ha påvirket størrelsen på selve boten som nå kommer.

Denne blir betraktelig lavere enn den maksimale grensen som EU kan kreve inn i slike saker – som er på 10 prosent av omsetningen, noe som hadde resultert i en bot på 64 milliarder kroner.

En av flere saker
Dette er bare én av flere saker mot Google som for tiden sirkulerer i EU-systemet.

De er også anklaget for konkurransehemmende virksomhet ved å bruke Play Store som standardbutikk i Android, og for å bruke sine egne apper og tjenester som standardapper i systemet.

Også her har EU truet med bøter i milliardklassen.

Kilde
9to5Google
(Bilde: Eoghan OLionnain, CC BY-SA 2.0)

Annonse