Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Google må betale milliarder av kroner etter konkurransehemmende virksomheter. (Ill.: Eoghan OLionnain, CC)

Google får rekordbot etter å ha manipulert søkeresultater

Oppdatert med uttalelser fra Forbrukerrådet.

Forrige uke skrev vi at Google er blitt funnet skyldig i å drive konkurransehemmende virksomhet ved å gi sin egen shoppingtjeneste fordelaktig plassering i søkeresultatene.

Oppdatert klokken 14.15:

I en e-post til ITavisen skriver Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, at det er godt å se at selskaper som misbruker sin dominerende posisjon blir tatt:

«Vi ser at selskaper som Google og Facebook har fått en veldig dominerende stilling på internett og det er veldig bra at det blir tatt tak i når de misbruker sin dominerende posisjon.»

«For forbrukerne blir det vanskeligere å ta et opplyst valg når Google for eksempel manipulerer søkeresultatene for egen vinning. Googles søkemotor er portalen til internett for milliarder av forbrukere. Det skal være konkurranse og valgfrihet, og rettferdige søkeresultater. Bevisene kommisjonen har sett, tyder på at dette ikke har vært tilfelle.»

Rekordbot
Da rapporterte vi at EU-kommisjonen hadde ilagt søkegiganten en bot på én milliard euro. I dag er dommen offisiell, og boten er mye større enn først antatt.

Google er nødt til å betale 2,42 milliarder euro, 23 milliarder kroner, for sin konkurransehemmende virksomhet.

Det er den største boten for konkurransehemmende virksomhet EU har ilagt et selskapet siden Intel ble bøtelagt med én milliard euro i 2009.

Fra originalsak:

«Robust» konkurranse
Googles forsvar var at netthandelssøk er i «robust» konkurranse, og at en tredjedel av disse søkene foregår på Amazon, mens Google bare har 14,3 prosent av markedet.

Dette argumentet har de altså ikke nådd frem med, men det kan ha påvirket størrelsen på selve boten som nå kommer.

Denne blir betraktelig lavere enn den maksimale grensen som EU kan kreve inn i slike saker – som er på 10 prosent av omsetningen, noe som hadde resultert i en bot på 64 milliarder kroner.

En av flere saker
Dette er bare én av flere saker mot Google som for tiden sirkulerer i EU-systemet.

De er også anklaget for konkurransehemmende virksomhet ved å bruke Play Store som standardbutikk i Android, og for å bruke sine egne apper og tjenester som standardapper i systemet.

Også her har EU truet med bøter i milliardklassen.

 

Kilde:
The Verge
(Bilde:
Eoghan OLionnain, CC BY-SA 2.0)

Stikkord: eu, Google