Hopp til navigasjon Hopp til innhold
EU-kommisjonen mener Gogle har gitt søkeresultater som var fordelaktige for sin egen shopping-tjeneste, og truer nå med massive bot. (Ill.: Eoghan OLionnain, CC)

EU klargjør milliardbot til Google

Skal ha brukt søkeresultater til å favorisere egne tjenester.

EUs konkurransemyndigheter kan komme til å gi Google en heftig bot for handlingstjenesten sin allerede før sommerferien i august, melder The Independent, som har snakket med personer som er kjent med saken.

Syvårig etterforskning
Boten vil komme etter en syvårig etterforskning av søkemotoren, som kom etter klager fra både amerikanske og europeiske konkurrenter.

Google ble anklaget i april 2015 for å vise søkeresultater til fordel for sin egen handletjeneste, som var til skade for både konkurrenter og forbukere, skriver avisen.

Ti prosent av omsetningen
Hvis Google skulle bli kjent skyldig i å bryte med EUs konkurranselover, kan boten bli så stor som ti prosent av den globale omsetningen til selskapet – som i Googles tilfelle vil være omtrent 9 milliarder dollar, eller 76,5 milliarder norske kroner.

I tillegg til boten, vil EU-kommisjonen be Google stoppe de påståtte konkurransehemmende handlingene sine, men akkurat hva de de vil be Google om å gjøre for å sikre at konkurrentene blir likt representert i søkeresultatene er uklart.

Flere saker i systemet
Google har også tidligere blitt anklaget for det samme i USA, der The Federal Trade Commission inngikk et forlik med søkegiganten der Google stanset å ta anmeldelser og annen data fra rivaliserende nettsider og vise dem på sine egne produkter.

Dette er imidlertid bare en av flere saker mot Google i EU-systemet. De har for eksempel også blitt anklaget for å bruke Android-systemeet for å skvise ut rivaler (ved å sette Google som standard søkemotor, for eksempel) og å blokkere konkurrenter i søkereklame i AdSense for søk-plattformen sin.

Også her har EU-kommisjonen truet med massive bøter.

Kilde
The Independent
(Bilde: Eoghan OLionnain, CC BY-SA 2.0)