jimkellerlexfriedman
CPU-designer Jim Keller kjenner AMD godt og mener det var et feiltrinn at selskapet droppet ARM-plattformen K12. Bilde: Lex Fridman

Annonse


– AMD var dumme som gjorde det

Brikke-designer Jim Keller, en veteran i bransjen, mener at AMD gjorde en stor tabbe da de droppet ARM-prosjektet hans.

Keller har et av-og-på forhold med AMD

Keller har et nært forhold til selskapet han startet hos i 1998. Den gang hjalp han til med å utvikle AMD Athlon (K7) og AMD K8-plattformen. Deretter hoppet han av, men kom tilbake igjen fra 2012 til 2015 for å utvikle K12 og den viktige Zen-plattformen som AMD fortsetter å designe nye generasjoner av.

Faktisk var planen at Keller også skulle designe Zen 2 og Zen 3, men så ville ikke historien ha det.

K12-prosjektet kunne ha vært AMDs Apple Silicon

Det Keller mener var den store bommerten til AMD var å kansellere det spennende ARM-prosjektet K12 med ARM Cortex-A57-kjerner. Planen var å lansere CPU-en i 2017, men selskapet kansellerte det hele etter at Keller sluttet.

Annonse


Med dette i minnet kan man jo spørre seg om AMD ikke kastet bort en gigantisk mulighet, for tenk om de hadde klart det samme som Apple har med sine “ARM”-brikker.

Et annet prosjekt hos AMD på den tiden var Skybridge, en hybrid x86/ARM-plattform (også denne med A57) som de også droppet, og som skal være en medvirkende årsak til at de også stoppet K12.

I 2020 og året etter blusset det opp rykter om ARM-samarbeid mellom AMD og Microsoft:

“Den mulige avsløringen går på at Microsofts samarbeid med AMD har endt med en løsning der brikkesettet skal bruke Cortex-X1 CPU kjerner og på GPU-siden AMDs mRDNA 2 GPU (ytelse på par med Nvidia GeForce GTX 1050) med 8CU og et Samsung Exynos 5G-modem. Dessuten skal det være snakk om at dette er et 5 nm brikkesett.”

ITavisen, 3. oktober 2021.

En slik CPU vil nok være for treg og dermed for treg å lansere nå. Hva som skjer med det ryktede samarbeidet vites ikke, men om ryktene stemte skrotet de altså dette produktet.

Se Lex Fridmans andre intervju med Jim Keller fra februar 2021:

Annonse